
داکترفرید طهماس- نویسنده، ژورنالیست ؛ شاعرو طنز نویس و نقاش خوب کشور امروز تاریخ ۲۸مارچ ۲۰۲۱ میلادی درهجرت آباد مسكو رخ بر نقاب خاک کشید. برای خانواده محترم طهماس و جامعه فرهنگی افغانستان عرض تسليت مینمایم.
داکترفرید طهماس- نویسنده، ژورنالیست ؛ شاعرو طنز نویس و نقاش خوب کشور امروز تاریخ ۲۸مارچ ۲۰۲۱ میلادی درهجرت آباد مسكو رخ بر نقاب خاک کشید. برای خانواده محترم طهماس و جامعه فرهنگی افغانستان عرض تسليت مینمایم.
اکبر نیکزاد یکی از جمله هنرمندان غزل سرای افغانستان برای همیشه خموش گردید.
او. سالها قبل. سروده بود که:
باعث خاموشي ما را چه ميپرسي مپرس
سالها است كز فراق يار زنگ ما كر است
قلب داغدار جامعه ی فرهنگی وهنرمندان موسیقی و خانواده محترم نیکزاد را تسلیت باد.
یكی از گناهان كبیره، قتل نفس انسان بی گناه است.
وقتی انسان بی گناهی، به ناحق كشته میشود، حق حیات و زندگی از او گرفته میشود و او، از بزرگترین حقی كه دارد، محروم میگردد. علاوه بر این، قتل انسان بی گناه، اطرافیان او، خصوصاً همسر و فرزندان و پدر و مادر و خواهر و برادر مقتول را در شوك روحی- روانی سهمگین قرار میدهد و شیرازه زندگی خانوادگی او را از هم میگسلد.
ادامه خواندن قتل نفس انسان بی گناه: خالد افضلیاریمای سیاووش به خونت قسم – به رنگ زرد و رخ لاله گونت قسم
کشم قاتلت محکمه تا به هاگ – بخواهم عدالت به خونت قسم
روایتی از مرحوم شادروان ژنرال عبدالودود قیومی، سرطبیب چهار صد بستر، نماد اخلاق و شرافت ارتش کشور. زمستان سال ۱۳۶۹ بسیار سرد بود و شبی تربرف شدیدی بارید.
به دلیل سرما خورده گی صبح پیش از رفتن دفتر، سری به بیمارستان چهارصد بستر زدم.
پس از کسب اجازه داخل دفتر شان شدم که مانند گذشته و بر حسب عادت انسانی شان محبت زیاد کردند. ( با همه بدون استثنا چنان رویه داشتند). دیدم کمی پریشان اند. سبب را جویا شدم. فرمودند: … قوماندان صاحب آکادمی ( ژنرال صاحب گرامی ولایت خان حبیبی) بسیار عصبی شدند.
ادامه خواندن لطفن اگر یک بار هم شده از منی کور مغز را بخوانید!!! محمد عثمان نجیبخبر رسید از آنسو، جوانی پرپر شد
دلیل گریه و اندوه قلب مادر شد
پدر، برادر و خواهر نشست در ماتم
که پارهی تن شان رفت و خاک بر سر شد
ادامه خواندن جوانی پر پر شد: بنشفه بهاربنام خداوند رحمن و رحیم
با شکست قاطع طالبان به همکاری قوای شمال و مداخلۀ نظامی ایالات متحده امریکا در افغانستان مردم فکر میکردند که شاید در وطن آزادی، خود ارادیت و آرامش بمیان آید، متأسفانه حکومت افغانستان نه تنها آنها را دوباره به فعالیتهای ضد مردم و دهشت افگنی راه داد بلکه همه معاونتهای مالی را که اقتصاد کشور را بالا میبرد به اشکال مختلف بمصرف رسانید و حیف و میل گردید.
در همان مقطع زمان مقالۀ مفصلی را در خصوص تبدیل کردن رژیم فرسودۀ مرکزیت به یک نظام دموکراسی مترقی چون غیر متمرکز یا فدرالی ویا پارلمانی نوشتم و گفتم تا نظام و سیستم حکومتی تغییر نخورد، بدان شکل کهنه که اختیارات بیک شخص تعلق می یابد مفادی بدست نخواهد آمد. چنانچه همه دیدند که نتیجۀ آن تباهی، اختناق، خانه جنگی، ترور و دهشت افگنی، تبعیض، فقر و بدبختی بر مردم مظلوم افغانستان آورده شد.
ادامه خواندن داکترعنایت الله شهرانی عضویت اش را در « شورای مصالحه افغانستان» رد کرد.فقیر نبی ستاره نابناک از آسمان سینمای افغانستان فرو افتاد. روحش شاد وخاطراتش گرامی باد سوانح این هنرمند با استعدادرا میتونید در کتاب هنرمندان تاریخ ساز تیاتر – اثر ماریا دارو در صفحه (۳۴۹) آن مطالعه کنید. در سایت (mariadaro.co ( بروی کتاب هنرمندان تاریخ ساز تیاتر کلیک نموده کتاب را دانلود بدارید. افسوس ٬ فقیر نبی تکرار نشدنیست. وجایش خالیست.
یک وقت نیستم
تا هستم ای رفیق ندانی که کیستم
روزی سراغ وقت من آئی که نیستم
در آستان مرگ که زندان زندگیست
تهمت به خویشتن نتوان زد که زیستم
پیداست از گلاب سرشکم که من چو گل
یک روز خنده کردم و عمری گریستم
طی شد دو بیست سالم و انگار کن دویست
چون بخت و کام نیست چه سود از دویستم
گوهرشناس نیست در این شهر شهریار
من در صف خزف چه بگویم که چیستم
شهریار
ترا استاد در بیداری و در خواب می جویم
ترا در بین گلهای قشنگ و ناب می جویم
بخوانم دفتر و دیوان اشعارت ز جان و دل
میان واژه های سچه و نایاب می جویم
ادامه خواندن به یاد مرحوم استاد محمد امین متین اندخویی:م- اسحاق ثنا
روز پنج شنبه بیست و نهم حمل طی مراسمی ۱۲۰ دانشجوی (مهارتهای تکنیکی رسانه ای) به جامعه رسانه معرفی شدند در این برنامه فلم مستندی از مجموعه کارها، چگونهگی روش تدریس و نمونههای کاری دانشجویان نمایش داده شد. در ادامهی برنامه آقای فاضل سنچاركی معین نشراتی وزارت اطلاعات و فرهنگ، آقای عالم فرهاد رییس دانشکدهی هنرهای زیبا،آقای عزیز رویش رییس مکتب معرفت، خانم مریم ساحلی مدیر بخش زنان در اقتصاد، خانم حدیثه انوری از دانشجویان و رویا سادات رییس خانه ی فلم رویا صحبت نمودند، سپس پس تقدیر از اساتید دو دور و نشر نمونههای کاری کارآموزان، تصدیق نامههای شان اهدا گردید.این برنامه ازطرف خانه فلم رویا در سالون دیپارتمنت سینما– دانشکده هنرهای زیبا، پوهنتون کابل برگزار شد.
“خانه فلم رویا” به هدف بلند بردنِ سطح کیفی مهارتهای تکنیکی رسانهای، رشدِ ظرفیتها، ایجاد اشتغال برای جوانان، به ویژه بانوان؛ در دو دوره آموزشِ مهارتهای تکنیکی– رسانهای را برای (۱۲۰) تن از بانوان جوان در چهارچوب آکادمی “RFH” برگذار نمودهاست. طی این دورهها که بیشتر بصورت عملی بوده؛ دانشآموزان در بخشهای مختلفی از مهارتهای تکنیکی رسانهای؛ مانند عکاسی، فیلمبرداری، ویرایش– تدوین، طراحی گرافیک، گرافیک تصویری، نورپردازی، رنگ آمیزی، و ترکیبِ صدا آموزش دیدهاند ودر این دو دورِ اول دانشجويان دانشکده های ژورناليزم، هنرهای زيبا، كمپيوتر ساينس و انيستيتوت هاي هنر شركت نموده بودند. ادامه خواندن آموزش مهارتهای تكنيكی رسانهای برای ۱۲۰ بانوی دانشجو تکمیل و از خانه فیلم رویا فارغ گردیدند
محمد یوسف کهزاد، نقاش، شاعر، داستان نویس، هنرمند تیاتر و بنیاد گذار نگارستان شادروان غلام محمد میمنهگی به سال 1314 خورشیدی برایر با 1935 میلادی در شهر کابل چشم به جهان گشود. به روز پنج شنبه یازدهم دلو 1397 خورشدی برابر با 31 جنوری 2019 میلادی به عمر هشتاد و سه سالهگی در امریکا دار فانی را وداع کرد.
شادروان کهزاد مکتب را در لیسۀ « نجات » یا امانی تمام کرد. به سال 1333 خورشیدی برابر با 1954 میلادی به دانشگاه کابل رفت و در دانشکدۀ ادبیات تحصیل عالی را تمام و بعد به کشور ایتالیه رفت ودر رشته هنر نقاشی آموزش دید.
محمد یوسف کهزاد از جمله تمام هنر های که استعداد داشت به هنر نقاشی شهرت زیاد کسب کرد. سایت ماریا دارو مراتب تسلیت خویش را به خانم زکیه کهزاد و باقی خانواده کهزاد تقدیم و در این سوگ بزرگ خویش شریک میداند.
واین هم نمونه شعر کهزاد که بیاد وطن ناله میکرد. ادامه خواندن با تاسف محمد یوسف کهزاد هنرمند چیره دست ما« نقاش ٬شاعر٬ و نو یسنده» روز پنجشنبه تاریخ ۳۱ جنوری جهان فانی را وداع کرد.
نمیدانم از کجا آغاز کنم ؟
از کدام درد بنالم؟
عزیزانیکه برای حقوق و امنیت مردم شان پرپر شدن بنوسم؟
یا عزیزانیکه در جنگ جاغوری مالستان و ارزگان قربانی و آواره شدن رابنوسم؟
مگر ما دردی کمی داریم ؟ یا دلی ما از توته های سنگ است؟
یا از رفتن خواهرم بنالم که دوازده سال مکتب را باهم با خاطرات خوب و بد سپری کردیم دوران دانشگاه و لیلیه چقدر دوران قشنگ و پر خاطره ی داشتیم ،
باهم بودیم باهم می رفتیم باهم تصمیم میگرفتیم باهم خوشحال بودیم او رفت……..
حالا من ماندم و یک دنیا خاطرات قشنگی که باهم داشتیم ما باهم قول خواهری داده بودیم انگار او نخواست که همیشه باهم باشیم زیر قول خود زد و رفت خیلی بی خبر در فاصله ده دقیقه یی خودش رفت و قولش را فراموش کرد….
او قلبی مهربانی داشت پر تلاش بود همیشه برای مردمش بهترین گزینه را انتخاب میکرد او احساس میکرد درد مردم را که چی رنجی میکشد …
خواهرم مرا ببخش که وقتی به من نیاز داشتی پیشت نبودم وقتی پیشت رسیدم نفس های اخرت را میکشیدی داد و فریاد زدم سرپای داکتر افتادم که خواهرم را نجات بتی اما نتانیستن..
خواهرم با رفتنت کمرم را شکستی.. ادامه خواندن سوگ نامه : ثـریـا ثـمـر- دوست،خواهر و هم صنفی، شهید گل چهره «صدف »
امروز شماری از دوستان سوگمندانه نوشتند که رسول جهان بین، نویسنده و خبرنگاری که سالها در آن سوی کوه های انزوا و تاریکی و تبعید روزگار، طنز می نوشت و روشنایی رقم می زد، چشمهای عزیز و نیمه روشن خود را از این زندهگی تلخ، ازاین روزگار کام رانی دروغ و نیرنگ، فرو بسته است. روانش آسوده باد و نامش ستوده که نیکو مرد بود، تجسمی از قناعت و شکیبایی!
***
جهان بین به سال «1328» خورشیدی در شهر كابل چشم به جهان گشود. هنوز شانزده سال داشت كه نخستین نوشتههایش در روزنامۀ اتحاد بغلان به چاپ رسید و اما پس از آن كه از رشتۀ ژورنالیزم دانشكدۀ ادبیات دانشگاه كابل گواهینامۀ لیسانس به دست آورد همكاریش را با مطبوعات كشور دامنۀ بیشتری بخشید.
در دهۀ شصت خورشیدی جهان بین بیشتر با جریدۀ نگاه، انیس جمعه، هفته نامۀ پامیر و چند نشریۀ دیگر همكاری داشت. به سال «1362» خورشیدی در هفته نامۀ پامیر كلیشهیی زیر نام «صدای همشهری» به ابتكار او به وجود آمد.
گرداننده گان نشریه در زیر این كلیشه عمدتاً به نشر نوشتههای طنزی می پرداختند. دست كم یك صد پارچه طنز او در زیر این كلیشه انتشار یافته است.
جهان بین در سالهای آوارهگییاش در شهر پشاور پاكستان در وضعیت ناگواری به سر میبرد. همیشه فقر وغربت با او شانه به شانه گام بر میداشتند و او کولۀ بار سنگین زندهگی در غربت را با شکیبایی بر دوش میکشید. ادامه خواندن رسول جهان بین، طنز نویس معروف وطن چشم از جهان فرو بست : پـرتـو نادری
ای قلم٬ طاقت فریاد ندارد دل من – واه که بازیچه دنیا شده است منزل من «ماریا دارو»
مادر وطن طی چندین دهه دامن پرخون دارد. حملات انتحاری جان شیرین هموطنان مارا میگیرد و خانواده ها را عزادار میسازد ٬ این عمل ناجوانمردانه پیروزی دشمن نیست بلکه جبن و ناتوانی دشمن را آشکار میسازد.
بهار امسال با ریختن خون جوانان وطن رنگین گردید٬ عیان است که مزدوران و گماشتگان حلقه بگوش مصروف زد وبند های دولتی و انتخابات پارلمانی خویش اند٬ تا امنیت مردم.
طی چندین سال با حضور قوای خارجی در هرگوشه وکنار وطن ٬ خون مردم رایگان ریخته میشود. بهار امسال با خون مردم بیگناه ما رنگین شد٬ نمیدانم تا ختم سال بخاطر انتخابات پارلمانی چه خون ریزی های دیگر دامن گیر ملت ما خواهد شد. خونهای ریختهء دشت برچی در غرب کابل هنوز نخشکیده است٬ امروز دوشنبه دهم ثور (۱۳۹۷) در منطقه شش درک مربوط حوزه نهم شهر کابل دو حملهء تروریستی دیگر صورت گرفت .
در اثر این دو حمله انتحاری تروریستان به تعداد بیست و پنج تن کشته و چهل ویک تن زخمی بجا گذاشته شد.
دو حمله ء که در شش درک کابل صورت گرفت٬ انتحاری دوم کاملا سوء قصد بجان شیرین خبرنگاران جوان رسانه ها بود. در این حادثه برعلاوه مردم بیگناه و بی دفاع ما نه تن جوانان گویا را نیز خاموش ساختند. خاموشی قلم و سخن و مطبوعات ٬ خاموشی ملت و مردم عزیز ماست.
خبرنگاران جوان حوادث را با تصاویر گویا به اطلاع جهان میرساندند٬ آنها واقعیتهای جامعه ما را با حضور قوای مجهز خارجی برملا و برای مردم دنیا بیان میکردند. دشمن زبون در مقابل قلم ٬ کمره و زبان گویای ژورنالست ها از بم و انفجار کار میگیرد و قوای خارجی تماشاگر آن میباشند.
هموطنان عزادارم: ادامه خواندن اظهـار غـم شریـکی با سـوگداران وطـن : مـاریـا دارو
به نقل از کاخ سفيد، اين حملهها در واکنش به حمله شيميايي در شهر دوماي سوريه که نظاميان حکومت بشارالاسد به آن متهم گرديده بودند صورت گرفته است. به گفتة سازمان جهاني محيط زيست، در حمله دوما در سوريه حدود 70 نفر کشته و به تعداد 500 نفر آسيب ديده اند. گرچه روسيه و ايران که هم پيمانان سوريه گفته مي شوند حملات شيميايي را از طرف سوريه رد نموده نيروهاي مخالف بشار الاسد را متهم کردهاند که مسؤول حمله شيميايي آن ها اند نه نظاميان سوريه، همزمان بعد از نطق رييسجمهوري امريکا، خانم ترازمي، نخست وزير بريتانيا، امانوئل مکرون، رييس جمهور فرانسه نيز به نيروهاي نظامي شان دستور حمله به سوريه را داده اند.
ادامه خواندن جهان در پرتگاه جنگ سوم جهانی : احــمـد ســعـیدی
این گزارش به وسیله یک فرد نزدیک به مولانا سید خیل نوشته شده است:
گوشه ی از حقیقت درد ناک به شهادت رسیدن مولانا سیدخیلی.
در سال 1389ه زمانی که شهید سید خیلی استان کندز را از چوچه های خلف و ناخلف طالب و تروریست پاکسازی نمود و سراسر کندز امنیت تامین شد و مردم احساس آرامش را در خود داشتند. صبح 16حوت همان سال کرزی سیدخیلی را به کابل خواست هر چند شهید سیدخیلی آنروز میخواست از آمدن به کابل اجتناب کند ولی کرزی آنرا چنین گفت:(مولانا امروز تا ساعت یازده بکابل باشی)سیدخیلی همان روز ساعت 5صبح بعد از تماس کرزی با دریور خود که یاور سیدخیلی نیز بود راهی کابل شدند و ساعت یک پس از چاشت وارد کابل شدند رسیدند به ارگ ریاست جمهوری روایت کننده داستان میگوید .
شهید سید خیلی وارد دفتر کرزی شد من در اطاق انتظار منتظر بیرون شدن سید خیلی بودم .
بعد از چند دقیقه که اغلبآ شاید ۱۵ دقیقه را در بر میگرفت مولانا از دفتر کرزی با خیلی ناراحتی خارج و برایم گفت برویم زمانیکه در موتر بطرف کندز در حرکت بودیم هرلحظه ادامه خواندن حقایق پنهان !!!
چه کسی به پیشانی مولانای سید خیل، «تیرخلاص» زد؟! : نوشته “رزاق مامون”
مطلع آهنگی قدیمی کشور ماست که بارها با صدای آوازخوانان متعددی مثل:
خانم سلما، خانم مهوش، مرحوم ساربان، استادهماهنگ و دیگران،
همچنان آوازخوانان ایرانی خانم پوران، فتانه ، محمد اصفهانی، کیانوش شیرازی
و همچنان سامی یوسف آوازخوان معروف انگلیسی و غیره شنیده اید.
آنچه را که نشنیده و یا کمترشنیده اید همین آهنگ با صدای مرحوم استادغلام حسین پدر مرحوم استادسرآهنگ است که نخستین بار درسال(1288 خورشیدی) یعنی یکصد و نه سال قبل از امروزدرشهرکلکته هندوستان اجرا گردیده:
بیائید این آهنگ قدیمی کشور را با هم بشنویم:
http://af.farsnews.com/multimedia/video/13940816000317
نن دفبروري ۲۴ نيټه سهار مهال مې غمجن خبر تر سترگو شو چې استاد عبدالله بختانې خدمتگار صيب هم له دې فانې نړۍ سترگې پټې کړې . زه له هغه مهاله چې له کلي کابل ته راغلي وم له خداى بخښلي استاد سره مې بلدتيا پيدا شوې وه چې اوږده ماضي لري . استاد عبدالله خدمتگار لويه هستي وه . دهيواد دفرهنگ او تاريخ لويه هستي .
هغه دلوړو اخلاقو تقوى او تواضع لوړ او دنگ برج و . دهغه نشتون موږ ته دهيواد په فرهنگ او ادب کې لويه تشه را منځ ته کړه . الله دې مغفرت نصيب کړي . غواړم داستاد دوفات په مناسبت چې ماته په شخصي او ټولنيز لحاظ لويه ضايعه ده . خپلي خاطري او يادونې له تاسو سره شريکي کړم .
زه دلومړني ښوونځې په څلورم اويا پنځم ټولگي کې ووم چې دننگرهار اخبار به دکونړونو دمزار درې ته مزار نورگل لومړني ښوونځي اداري ته را تللو . ما داخبار له لوستلوسره نوي مينه پيدا کړي وه ۪ ادامه خواندن دخداى بخښلي استاد عبدالله خدمتگار بختاني غمجن ياد – لیکوال: م- اکبر کرگر
آخرین آرزوی استاد ماشینی را از صفحه محترم فرزاد فرنود برای شما برگزیدم: براى ما گفته بود ( جور شوم برى تان رباب ميزنم سارنده اى مه خو طالبا شكستاند همو قدر كه برى بچيم در جنگ هاى كابل زير راكت هاى مجاهدين كشته شد گريه كده بودم همو قدر برى سارنديم هم گريه كدم سارنده اى مه اصل بود مه ده او عادت داشتم مثل او ده ديگه سارنده ها ساز زده نمى تانم مثلِ فرزندِ مه بود، ده تلويزيون ملى هم يكتا است برى ما حالى نميتن كه ساز بزنم، ) امروز آهنگِ ( خدا بُوَد يارت ) را شنيدم واقعن كه آغازِ آن پارچه اى ناب كه با ربابِ استاد ماشينى شروع ميشود محشر است. استاد ماشينى كه زمانى از خوشتيپ ترين مردهاى روزگارش بوده و ميانِ هنرمندان اورا ( الويس پرسلى ) مى گفتند ولى در اواخر عمرش مردِ ژوليده و خشره اى شده بود او در يكى از فيلم هاى مستندِ موسيقى افغانستان كه از سوى يك خبرنگارِ امريكايى ساخته شده است ديده مى شود كه در كوچه اى قصابى در شهرنو كابل دَمِ دكان هاى قصابى خريطه اى پلاستيكى مى فروشد. خيلى افسرده معلوم مى شود اصلن سر و وضعِ خرابى دارد شايد اندكى هم از خوشتيپى هاى زمانِ جوانى اش در او ديده نمى شود مثل گدا ها هر طرف مى رود تحقير مى شود. حتا در شروعِ حكومتِ وحدت ملى معاشِ باز نشسته گى اش را هم وزارات فرهنگ قطع كرده بود. ارزشِ هنر و هنرمند درين خرابكده همين منظره اى تراژيد را دارد كه در قامتِ بلند يك هنرمند مى رويد و پرورش ميابد و بلاخره با خودش در زير خاك مى بَرَد و گُم مى كند. متاسفانه اين ديدِ سرطانى را هم مردم ما هم دولت ما نسبت به فرهنگ و هنر دارند.
تاكيد يكى از نماينده هاى مردم امريكا بر فدرالى شدن افغانستان
چگونه در افغانستان پیروز شویم؟
نویسنده: دونا روهراباهاکر رییس کمیته روابط خارجی کانگرس آمریکا
نکته: این مقاله را دوست دیگری بنام دکتر عاطفی نیز برگردان کرده است اما به صورت گزینشی. این قلم کوشیده است متن مکل آن را در اخیتار علاقمندان قرار دهد. ایالات متحدۀ آمریکا در افغانستان باید رویکردش را تغییر دهد؛
در افغانستان جان هزاران انسان گرفته شده است ، ده ها میلیارد دالر طی پانزده سال اخیر در افغانستان مصرف گردید. اما، ایالات متحدۀ آمریکا نتوانست به اهداف کلیدی اش نایل گردد– ماموریت آمریکا در افغانستان ناکام شد.
حالا چه باید کرد؟ روی کرد کنونی ما، اگر تداوم هرج و مرج را در افغانستان تضمین کند و درب ورودی آسیای مرکزی را به روی افراطگرایان اسلامی باز بگذارد– چنین حالتی یک شکست استراتژیک را برای ایالات متحدۀ آمریکا در پی خواهد داشت. رادیکالیسم اسلامی سعی بر آن دارد تا افغانستان و پاکستان را در اختیار داشته باشند و سپس به آسیای مرکزی گسترش پیدا کنند.
شکست در افغانستان به این معناست که ما احتمالن به یک جنگ جهانی دیگر رو به رو می شویم. ترکیه به یک دولت مقتدراسلامی تبدیل شده است و کشورهای حاشیۀ خلیج فارس گروه های تندرو سنی مذهب و تروریستان را به شمول افراطگرایان در افغانسان به هدف محاصرۀ آخندهای ایران حمایت مالی می کنند. ادامه خواندن بعد از چهل سال حالاتازه دولت آمریکا متوجه شدند که اشتباهات زیادی نمودند..برگرفته از پست محمد عمر هژبر