
افغاني ام، تمام تنم غرق آتش است
در شهر آشنا بدنم غرق آتش است
رقصيده ام به همرهي شعله هاي داغ
تا موج موج پيرهنم غرق آتش است
ديواره ها بسوخت زمين و زمان بسوخت
ادامه خواندن سوز دل هموطنان ما که در ایران با موتر شان سوختند: پرنیان صدیقیانافغاني ام، تمام تنم غرق آتش است
در شهر آشنا بدنم غرق آتش است
رقصيده ام به همرهي شعله هاي داغ
تا موج موج پيرهنم غرق آتش است
ديواره ها بسوخت زمين و زمان بسوخت
ادامه خواندن سوز دل هموطنان ما که در ایران با موتر شان سوختند: پرنیان صدیقیانهرگاه بتاریخ هنر موسیقی٬ خطاطی٬ نقاشی مجسمه سازی وسایر هنر های زیبا در افغانستان نظر اندازیم ٬ تاریخ و قدامت این هنرهای شریفه بیشتر از صدسال و یا اضافه ازآن میباشد. کاوشهای باستان شناسان داخلی و گروپهای خارجی در طول تاریخ موفق به کشف مجمسه های حیرت آور و کشف سالون های بزرگ و جالب درهر گوشه وکنار وطن ما بوده اند که نشان دهنده آثار باستانی آریایی ها٬ خراسانیها وافغانستان امروز ومیراث نیاکان ما محسوب میشوند. نظربه قدامت تاریخی و حملات ولشکر کشی های خارجیها بسیار آثار زیبای کشور منهدام و یا دستبرد زده شده و بخارج انتقال داده شده است.
اما آفتاب را نمیتوان با انگشت پنهان کرد٬ قامت بلند مجسمه های بودا و کشفیات در آیخانم وسایر نقاط کشور یکی از نمونه ها و قدامت تاریخی هنر های زیبا را در کشور ما بیان میکند.
ادامه خواندن تاریخچه هنرهای زیبا : ماریا داروما مولانا را بیشتر به دلیل تعالیم عرفانی فضای حقیقت دوست و زبان دوستانه و شاعرانه او می شناسیم. در حالی که یکی از وجوه تمایز شخصیت وی جامعه گرایی و احساس مسئولیت در مسائل اجتماعی و سیاسی است. گرچه مولانا بیشتر وقت خود را در تجارب معنوی گذرانده و وضعیت درونی خود را در قالب نوشتن و شعر عینیت بخشیده است ، اما از روابط اجتماعی و طبقات مختلف مردم در روابط و تعاملات جمعی غافل نیست. او شاعری عارف بود و شعرهای او هیچ خدمت و پهنی برای پادشاهان نداشت. او چیزی جز آیین ها و مراسم بی روح در قدرت پادشاهان و حکام نمی دید و در عین حال از بی روح بودن قدرت و شکوه آنها می گفت. او در مثنوی ، غالباً به مقامات و افراد قدرتمند جامعه ، و در برابر شاهان و شاهزادگان ،به گونه ی حقارت نگریسته است ، در حالی که با آنها ملاقات نمی کند ، هرگز چاپلوسی نمی کند. اندیشه های سیاسی و اجتماعی مولانا را می توان به اشکال مختلف بیان کرد. بیشتر اوقات دعوت های اخلاقی او با سیاست همراه است. مولانا در مثنوی با رنگ آمیزی آنها با داستان به موضوعات مختلفی پرداخته است.
ادامه خواندن پندنامه ی سیاسی؛مثنوی معنوی و اندیشه های سیاسی حضرت مولانا جلال الدین محمد بلخی : نیلاب سعیدی· رشد آگاهی، شعور ملی و همبستگی رزمندۀ مردم میهن با رستاخیز فرهنگی، ادبی و تحولات کیفی جامعۀ مستعد به تکامل ما، پیوند تنگاتنگ و گسست ناپذیر دارد. ملل و مردمان جهان این کشاکشهای ادبی، فرهنگی را به تاریخ و شرایط گذشته واگذار کرده بودند، ولی مردم افغانستان در شرایط معاصر و در موجودیت جامعه جهانی و در حضور احزاب سیاسی و نهادهای ظاهراً مستقل حقوق بشری، مدنی هنوزهم در پی کوچۀ نخستین تحولات فرهنگی و بر ضد پاسداران ارزشهای فرسودۀ قبیلهسالاری و ارباب رعیتی، اُفتان و خیزان گام بر میدارند.
ادامه خواندن حراست از ارزش های علمی ـ فرهنگی: پوهاند دکتور حبیب پنجشیریظهور طالبان با آموزههای ابتدایی از اسلام و اندیشههای افراطی، تعجب جهانیان را برانگیخت. این گروه با مطرحکردن شعار در عمل، بشریت را در دهۀ اخیر سدۀ بیستم میلادی، شگفتزده کرده است.
طالبان ۲۷ سپتامبر ۱۹۹۶م (ششم میزان ۱۳۷۵خ) به شهر کابل مسلط شدند و نخستین هستۀ حکومت خویش را با تشکیل شورای شش نفره در پایتخت ایجاد کردند. آنها یکسال بعد در ۲۶ اکتوبر ۱۹۹۷ نام دولت خود را به امارت اسلامی افغانستان تغییر دادند؛ اما حاکمیت و امارت طالبان در آخرین سالهای قرن بیستم و آغاز قرن بیستویکم میلادی، سالهای ترقی و پیشرفت معارف در جهان و روزگار بسیار تاریک و ظلمتبار برای معارف افغانستان بود.
ادامه خواندن طالبان و آموزش زنان: بهزادبرمک و مروه شهرزادزنان تحت ستم در طول تاريخ يکجا با مردان در برابر انواع ستمهای اجتماعی، شوریده اند و توانسته اند
در اين و يا آن گوشهای از جهان بر بنياد اِعمار جوامع انسانی، قوانين انسانی وضع و با تطبيق اين قوانين، به اهداف و آرمانهای قشری خود نايل آيند که اين مبارزه، کماکان ادامه دارد.
عوامل و منشا موقعيت نابرابر زنان با مردان را میتوان در عقبماندگی جوامع انسانی، تسلط نظامهای قبيلهای، مردسالاری، عادات و رسوم عقبمانده که عمدتا ريشههای خرافی-عقیدتی دارند، به حساب آورد که در نتيجه، زنان محروم از تمام حقوق طبيعی و انسانی شان در حصار منزل، تحت ستم و خشونت قرار گرفته و به حيث وسيله و ابزار، سوی استفاده میشوند. آنها که از آموزش و تعليم به دور نگه داشته شده و بدون داشتن مسلک، کار، پيشه، مزد، معاش و عاری از استقلال اقتصادی بوده و چشم به جيب مرد خانواده دارند.
زن کشور، علاوه بر مصايبی که در فوق به آن اشاره شد، بار عظيم و فاجعهبار جنگ را نيز به دوش میکشد؛ چنانچه زنان افغانستان در نتيجهی جنگهای تحميلی، تنظيمی و حاکميت متحجر طالبان بر سرنوشت کشور ما، با ازدستدادن شوهران، پدران، برادران و فرزندان شان،
این سوالی است که آنرا باید به طور جدی مطرح نمود و به آن توجه همه جانبه مبذول داشت. تاکید بر نقش و اشتراک زنان در پروسۀ صلح و تقویت این نقش در دوران بعد از جنگ تضمینی برای کاهش خشونت و ساختن زمینه های بارور برای آشتی اجتماعی ملی و آشتی سیاسی است. برای رشد و انکشاف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و کلتوری جامعه ضرورت است تا از استعدادها، ریزرف ها و امکانات تمام نیروی بشری یعنی زنان و مردان، استفادۀ معقول و همه جانبه صورت گیرد. بدون شک آهنگ رشد مطلوب و سریع اجتماعی و اقتصادی کشور مربوط به سهمگیری زنان به مثابه نیمی از پیکر جامعه در پروسۀ بازسازی افغانستان آینده میباشد. شرایط مناسب برای تعلیم و تربیه، کار و فعالیت زنان در امور کشور استقرار صلح پایدار و پیشرفت متوازن جامعۀ افغانستان را ضمانت می کند.
ادامه خواندن نقش زنان در پروسۀ صلح و درشرایط پسا جنگ : پوهندوی شیما غفورینکته: این نوشته و پژوهش را به دختران و زنان کشور تقدیم میکنم؛ بدان امید که روزگار دگرگونه را از سربگذرانند؛ روزگاری سرشار از صلح و همنوایی در افغانستان آباد، آزاد، آرام و مستقل. نقش زنان در آیندۀ افغانستان
چکیده: مقالۀ علمی موجود که تحت عنوان “نقش زنان در آیندۀ افغانستان” به رشتۀ تحریر درآمده است عمدتاً به 3 بخش اصلی تمرکز دارد که در برگیرنده موضوعاتی از قبیل: نگاهی گذرا به پیشینۀ جنبش زنان در افغانستان، وضعیت فعلی زنان، جنبش زنان و فرود و فراز آن در کشور میباشد. خاطر نشان میگردد هیچ نوشته و پژوهش بدون هدف به منزل مقصود نمیرسد. با توجه به آن سعی و تلاش به عمل آمده تا براساس معیارهای پذیرفته شده ای آکادمیک، ابعاد این بحث پژوهشی را شگافته و با ریشه یابی آن بر اندوخته های علاقمندان و مخاطبانی که خواهان فهم ژرفتر در مورد باشند، آنرا پیشکش کنم.
کلید واژه: چند و چون، ماهیت و نقش زنان در آینده کشور.
مقدمه:
ادامه خواندن نقش زنان در آیندۀ افغانستان : پوهاند دوکتور حبیب پنجشیریبخش نخست| شنبه 8 قوس 1399
با توجه به جمعیت زنان، آنها باید در تمام شئون زندگی؛ اعم از اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، سهم فعال را ایفا کنند و رعایت تساوی حقوق آنها با مردان به منزلهی یکی از مسایل مبرم، پیوسته در محراق توجه قرار بگیرد؛ چون جامعهی ما سنتی است و همیشه میبایست برای هر کاری، ملاحظات جامعهی خود مان را مدنظر داشته باشیم. نزده سال پیش، فضای جدیدی به وجود آمد؛ حکومت متعهد به حمایت از حقوق زنان شد و همهی شهروندان کشور بدون تفکیک جنسیت در قانون اساسی، دارای حقوق برابر شدند. زنانی که در دوران طالبان، حق بیرونشدن از خانه را نداشتند و به خاطر صدای بوت شان مجازات میشدند، یک بار دیگر وارد فضای بازتری شدند و دیگر خبری از شلاق طالبان نبود. در تصمیمگیریهای نخستین که در رابطه به سرنوشت سیاسی افغانستان گرفته شد، زنان سهم گرفتند. آنان از سراسر افغانستان در لویهجرگهی اضطراری شرکت کردند که بر اساس مصوبات آن، حامد کرزی، هجده ماه به عنوان رییس حکومت انتقالی برگزیده شد.
ادامه خواندن خشونت حاوی پیامی نیست؟ پوهاند دوکتور حبیب پنجشیریدانشمندان روان شناسی به این نظـر اند که دورۀ طفولیت نسبت به سایـر دورههای زندهگی، خیلـی حساس و مهم است؛ زیرا به صورت طبیعی پایه و تهداب شخصیت فرد در این دوره پیریزی میشود. در بسیاری از کشورها به عوض این که از ایـن قشر آسیبپذیر جامعه مراقبت و نگهداری جدی شود؛ بـرعکس از هـرگـونه حـق مدنی و طبیعی محـروم گردیده، برخورد ناشایسته و غیرانسانی با این نیازمندان جامعه صورت گرفته و در معرض ظالمانهترین عمل انسانی قرار میگیرند.
در افغـانستان نیز کودکان در جریان جنگهای تحمیلی و دوامدار، بیشترین آسیب را دیدهاند و به مهاجرتهای اجبـاری داخل و خارج کشـور کشانیـده شده، از تعلیـم و تربیت به دور مانده، به شرایط ناگوار اقتصادی و اجتماعی مواجه گردیدهاند و برای ادامۀ زندهگی و امرار معاش خود و فامیل به کارهای دُشوار و شاقـه روی میآورند
ادامه خواندن پیر شد پیش از جوانی طفل استعداد ما:بهزاد برمکبه سلسله گفت و شنود های ناهيد علومی مدير مسوول مجله بانو با زنان نخبه و پيشگام افغانستان!
باز هم سفر مجازی بطرف لندن دارم، تا به ديدن يک گوينده توانا ،يک برنامه ساز موفق و زيبا روی که دختر فلم { رابعه بلخی}بود ، بروم …
بلی !
خانم سيما عثمان شادان که از جمله زنان وارسته و نخبه افغان است..
ممکن همه تان با ايشان از طريق برنامه { خاطره ها و سخن های } راديوی بی بی سی ويا با ديدن فلم رابعه بلخی معرفت داشته باشيد، ولی ما خواستيم که برای ياد آوری از خاطرات نيک وی يک گفت و شنود دوستانه را با ايشان انجام دهيم، و اطلاع بيشتر حاصل نمايم ، که اين خانم وارسته در اين سال ها چه مصروفيت های داشته اند.
ادامه خواندن گفت و شنود های ناهيد علومی مدير مسوول مجله بانو بایکی از زنان پيشگام افغانستان! محترمه خانم سیما شادانمجله راه سوم چون فانوسی درجاده فرهنگ بیرون مرزی به تازگی درخشیدن گرفت.
صحافت زیبا و مضامین عالی مجله از کار جدی و مسلکی دست اندرکاران آن بیانی دارد و طراوت رنگها و دیزاین صفحات از ذوق عالی آنها نشانی.
فصلنامه راه سوم که به ابتکار و مدیریت خانم خاتول مهمند و همکاری نویسندگان و ژورنالیستان متعهد به نشر میرسد، پیام زنده بودن فرهنگ کشور وامانده در جنگ ما را همچنان در بیرون مرزی ها آواز میدهد.
ادامه خواندن چراغ دیگری که روشن شد : پوهندوی شیما غفوریروح پاک هنرور بی بدیل, بانوی بزرگوار, زنده یاد مزیده سرور شاد باد.همانگونه که بزم میلاد آدمی همیشه شادمانه گرم است, سفر بی برگشت اش نیز تلخ و غمگینانه جاریست. رفتن به کام مرگ برای هر زنده جان, یک قاعده است که با گذشت زمان, نام و یادیش در حافظۀ تاریخ ته نشین میشود و اما مرگ دانشمند و هنرمند آفرینشگر از این قاعده استثناست. آنان هم رخت سفر میبندند ولی نام و مشعل روشن و زوال ناپذیر اندیشۀ و هنر شان جاودانه درخشان و تابان باقی میماند.با درد و دریغ هنرور چیره دست, محبوب و خوشنام کشور ما, زنده یاد بانو مزیده سرور, که یک عمر با هنر آفرینی در کنار خانوادۀ هنرمندش برای تثبیت جایگاه هنر و نقش زن در هنر و اجتماع مبارزه کرد.
ادامه خواندن پیام تسلیت نسبت وفات خانم مزیده سرور : معروف قیامافغانستان کشوریست با آرزوهای سرکوبشده و پروسههای شکست خوردۀ فراوان در مسیر تاریخاش. برابری زنان با مردان و حضور همسطح و فارغ از تبعیض آنها در اجتماع و سیاست یکی از این شمار، تلقی میشود. بیست سال است که احساس میشود زنان کشور ما قدرتم ندانه در مسیر احقاق حقوق و آزادیهای انسانی و شهروندیشان گام گذاشته و مُجدانه تلاش میکنند این راه را تا مقصد مطلوب یعنی رسیدن به برابری جنسیتی ادامه دهند؛ اما در این میان همواره فراز و فرودها و اُفت و خیزهای بسیاری به میان میآیند که به نوعی خطر تکرار ناکامیهای گذشته و افتادن در سیر قهقرایی را در اذهان برجسته میسازد
ادامه خواندن زنان و ضرورت شجاعت وخود باوریهژیر چشم تو امروز قصه ها دارد
نگاهت از همه سو ابر غصه می آرد
فدای وسعت چشم سیاه تو مادر
غمی غریب گرفته نگاه تو یکسر
تبی که در تنم افتاده اشک باران است
خموشی ات به نگاهم هزار دستان است
……………………………
دوباره قصه ءکوچ من است و فصل فرار
دوباره قصهٔ تلخ جدایی و آزار
ادامه خواندن آخرین هدیهء حمیرا نگهت دستگیر زاده در بستر مریضی به فرزندش؛ هژیرچند سال پیش بود که سال زاد زنده یاد داکتر حمیرا دستگیر را در هالند جشن می گرفتند و من این پیام را نوشته و فرستاده بودم.
به آن آفتاب آواره، غزل سرای غزل های غریب غربت!
زنی سوار آفتاب میرسد،
صدا زنید خاکهای خفته را
و بشکنید واژگان گفته را
زنی که میرسد ز ره
زشب عبور کرده است
و مادر است
ادامه خواندن در باره حمیرات نگهت دستگیر زاده: نوشته استاد پرتو نادریروحت شاد و نامت جاویدان بانوی شعر، شخصیت افتخارآفرین و یکی نامدارترین شاعر زن معاصر در تاریخ ادبیات کشور و فارسی زبان ها !
زنده یاد داکتر حمیرا نگهت دستگیرزاده، شاعر شناخته شده افغانستان به علت بیماری سرطان در ۶۰ سالگی درگذشت.
او در دو دهه گذشته با خانوادهاش در هالند زندگی می کرد. از او بیش از ۱۳ مجموعه شعر منتشر شده است.
ادامه خواندن یکی نامدارترین شاعر زن معاصر در تاریخ ادبیات کشور و فارسی زبان ها بانو حمیرا نگهت دستگیرزاده٬ وفات کرد : نوشته – خالد اشرفیاردکتور حمیرا دستگیر زاده یک شاخه پر بار از گلستان هنر و فرهنگ افغانستان بود . نبودش برای مردم و وطنش خیلی گران است اما جز به رضای حق تسلیم بودن ؛ چاره ء نیست . تسلیت خویش را به تمام شعرا و ادبا و فرهنگیان کشور و خانواده محترم دستگیرزاده با تقدیم چند فرد بالا از شعر روان شاد جیدری وجودی ؛ عرض میکنم. باحرمت فراوان ماریا دارو
با وجود آنکه زن مانند مرد، مکلفیتهایی برای رسیدن به مدارج کمال به عهده دارد، واجد حقوقی نیز است که باید متناسب با کرامت انسانی، در عرصههای اداره، رهبری، امور اجتماعی، سیاسی، فعالیتهای اقتصادی، خانوادگی و سهمگیری در بهبود و توسعۀ زندگی وی در نظر گرفته شود.
در افغانستان شاهد تمایل و خواست زنان برای گذشتن از مرزها، سازماندهی حرکتها در حمایت از گفتگو و مذاکره بودهایم. نباید صرف به شهامت و شجاعت زنان تکیه نماییم؛ بل سیستمهای ضروری و میکانیزم عملی در زمینه بهوجود آوریم؛ چرا که دستیابی به صلح پایدار، نیازمند تحقق عدالت واقعی برای زنان مطابق استانداردهای جهانی حقوق بشر است.
ادامه خواندن زنان در جدال همیشه گی برای برقراری صلح : بهزاد برمک