یکی نامدارترین شاعر زن معاصر در تاریخ ادبیات کشور و فارسی زبان ها بانو حمیرا نگهت دستگیرزاده٬ وفات کرد : نوشته – خالد اشرفیار

شاد روان حمیرا نگهت دستگیر زاده

روحت شاد و نامت جاویدان بانوی شعر، شخصیت افتخارآفرین و یکی نامدارترین شاعر زن معاصر در تاریخ ادبیات کشور و فارسی زبان ها !

زنده یاد داکتر حمیرا نگهت دستگیرزاده، شاعر شناخته‌ شده افغانستان به علت بیماری سرطان در ۶۰ سالگی درگذشت.

او در دو دهه گذشته با خانواده‌اش در هالند زندگی می‌ کرد. از او بیش از ۱۳ مجموعه شعر منتشر شده است. 

شادروان حمیرا دستگیرزاده در ۲۶ ثور ۱۳۳۹ در کابل به دنیا آمد. در سال 1357 از لیسه عالی زرغونۀ کابل فارغ التحصیل شد. درجۀ لیسانس را در سال 1361 از رشته اداره و دیپلوماسی پوهنځی حقوق وعلوم سیاسی پوهنتون کابل به دست آورد.

در دهه شصت خورشیدی به نگارش و تهیه برنامه‌های ادبی و هنری در رادیو و تلویزیون ملی افغانستان پرداخت.

 در سال های بعد، تحصیلات خود را در رشته ادبیات تا مقطع دکترا در صوفیه، بلغارستان ادامه داد و دکتر ادبیات فارسی شد. او رسالۀ دکتورایش را به نام ژانر های شعر فارسی از آغاز تا امروز زیر نظر استاد رهنمایش پروفیسر دکتر نیکولا گیورگییف استاد پوهنتون سوفیه نوشت. شادروان حمیرا نگهت دستگیرزاده، از نامدارترین شاعران زن معاصر در افغانستان بود.

او از بنیانگذاران انجمن شاعران و نویسندگان فارسی زبان (انشا) در هالند بود.

سه سال پیش شماری از شاعران، نویسندگان و فرهنگیان افغان مقیم اروپا، در شهر امستل‌فین هالند مراسم نکوداشتی برای سه دهه فعالیت فرهنگی و ادبی خانم نگهت دستگیرزاده برگزار کردند.

خانم دستگیرزاده بیشتر در قالب‌های غزل و سپید شعر می‌نوشت. او شاعر پرکاری بود و تا آخرین روزهای زندگی‌اش می‌نوشت.  برخی از آثار چاپ‌شده او: شط آبی رهایی (۱۹۹۰)، غزل غریب غربت (۲۰۰۳)، به دور آتش و دریغ (۲۰۰۹)، آفتاب آواره (۲۰۱۱)، هیچ نتوان گفت در ۵۰ سال (۲۰۱۱)، کوچه های روشن ماه هالند (۲۰۱۲)، تلخ در آتش (۲۰۱۳)، ازسپیده لبریز (۲۰۱۳)، از پوست تا پوستر (۲۰۱۳) و پرواره های پندار (۲۰۱۴) هستند. 

مجموعه‌ای هم به زبان هالندی از او منتشر شده است. روی برخی از شعرهای او آهنگ‌هایی نیز ساخته شده است. 

حمیرا نکهت چند سال پیش در پاسخ به سوالی از مخاطبان بی‌بی‌سی در مورد اولین شعرهایش گفت که نوشتن نخستین شعرهای جدی اش را از سن دوازده سالگی آغاز کرده است ولی از سن پانزده سالگی به بعد شعرهایش در مجلات و نشریه‌های مختلف چاپ شده است.

حمیرا نگهت در این مصاحبه می‌گوید در سال ۱۳۶۱ با محترم محمد عمر عدیل که ذوق شعر و هنر دارد ازدواج کرده است و ثمره این ازدواج یک دختر و پسر به نامهای هریوا و هژیر است.

پس از انتشار خبر مرگ خانم دستگیرزاده، پست‌های زیادی در مورد او از شاعران و کسانی که او را می‌شناختند در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است. حمیرا نگهت با شاعران و نویسندگان بزرگ فارسی در روزگار حاضر نیز روابط نزدیکی داشته است که از جمله آنان می توان از احمد شاملو شاعر بزرگ و محمود دولت آبادی نویسنده رمان کلیدر در ایران نام برد.

شط آبی رهایی، غزل غریب غربت، به دور آتش و دریغ و مجموعه ای هم به زبان هالندی.  ضایعه درگذشت دکتر حمیرا نکهت دستگیرزاده را به فامیل محترم شان، جامعه ادبی و فرهنگی و دوستداران شعر و ادب در افغانستان تسلیت عرض میدارم.

روحش شاد یادش گرامی بادروح شان شاد، جنت مکان شان، نام و خاطرشان ماندگار وجاویدان باشد.

 ·