ختلاف های درونی طالبان و کش و قوس های جدید در میان این گروه :مهرالدین مشید

انحصار طلبی ملا هبت الله، کشته شدن حقانی و سرنوشت ناپیدای طالبان دگر اندیش

هرچند طالبان هر گونه اختلاف درونی خود را پنهان می کنند و از رسانه ای شدن آن پیش گیری می کنند؛ اما از انتقاد های نرم رهبران این گروه از ملاهبت الله بیانگر این واقعيت است که گروه ی طالبان از اختلاف درونی خیلی جدی رنج می برد. بدون تردید کشته شدن خلیل الرحمان حقانی در یک حمله ی انتحاری نه نخستین و نه هم آخرین نشانه ی اختلاف میان گروه ی طالبان باشد؛ زیرا این چنین پیشامد ها در گذشته هم در رده های پایین مقام های طالبان واقع شده و بعد از این هم واقع خواهد شد. گفته می توان که پس از کشته شدن خلیل حقانی دامنه ی اختلاف درون گروهی طالبان افزایش خواهد یافت. کشته شدن خلیل حقانی می تواند، نقطه ی عطفی در روابط درونی طالبان را کلید بزند و وحشت آن بصورت ناگزیری طالبان را به دامن دو جناح تندرو و اصلاح طلب بیندازد. این حمله نه تنها تدابیر شخصی امنیتی مقام های طالبان را بلند می برد؛ بلکه بی اعتمادی در میان رهبران طالبان را افزایش داده و تقسیم شدن این گروه را به دو جناح تندرو و اصلاح طلب به واقعیت بدل می کند.

ادامه خواندن ختلاف های درونی طالبان و کش و قوس های جدید در میان این گروه :مهرالدین مشید

آغاز یک توطیه ی جنایت بار و کوچ اجباری پنجشیریان : مهرالدین مشید

امروز روستای دشتک پنجشیر و فردا هم دشتک های ولایت های دیگر

طالبان با اعلام روستای دشتک ولسوالی عنابه ی ولایت پنجشیر بحیث منطقه ی نظامی در واقع دست یازی به یک توطیه ی بزرگ تر از جنایت بشری است که از سوی طالبان بر مردم پنجشیر تحمیل شده است. پیش از این طالبان به بهانه های گوناگون بر باشنده گان پنجشیر ظلم و ستم روا داشته، صد ها جوان پنجشیری را زندانی، ده ها خانه را غضب و به پایگاه های گروه های تروریستی مانند القاعده بدل کرده اند. تصمیم اخیر طالبان بیانگر این است که ستمروایی ها و انتقام جویی های طالبان بر مردم پنجشیر نه تنها پایان یافتنی نیست که هر روز شدت بیشتر پیدا میکند. این به معنای آن نیست که باشنده گان سایر ولایت ها از جنایت و ستم طالبان محفوظ اند؛ بلکه همگان در آتش آموزش ستیزی و تعصب قومی و زبانی طالبان می سوزند و ستم آنان را با گوشت و پوست احساس می کنند؛ اما رویکرد های طالبان در پنجشیر بیانگر این واقعيت تلخ است که هر گونه سکوت در برابر جنایت های طالبان به بهانه های گوناگون توجيه ناپذیر است و فردا دامنگیر آنان می شود.

ادامه خواندن آغاز یک توطیه ی جنایت بار و کوچ اجباری پنجشیریان : مهرالدین مشید

دعوت صالح به آمریکا و” هفت خوان رستم “اختلاف های مخالفان طالبان :

چرخش در سیاست آمریکا یا ابزاری برای به تمکین واداشتن طالبان

در هفته ی گذشته رسانه ها گزارش دادند که تیم برچت، عضو مجلس نماینده‌گان ایالات متحده امریکا، از امرالله صالح، معاون پیشین ریاست جمهوری افغانستان، دعوت کرده است تا برای گفت‌وگو در مورد وضعیت این کشور به واشنگتن سفر کند. برجت با نشر پیامی نوشته که «امرالله صالح را برای دیدار و گفت‌وگو درباره آینده و مردم افغانستان به واشنگتن دعوت کرده‌ام.» برجت طالبان را تهدیدی برای امریکا خوانده است. او چندی پیش گفته بود که واشنگتن کمک‌های مالی به افغانستان زیر اداره طالبان را متوقف کند. تیم برچت یکی از اعضای کلیدی کمیته روابط خارجی مجلس نماینده‌گان امریکا و حامی دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب این کشور، می‌باشد. مجلس نماینده‌گان امریکا چندی پیش با تاکید به حمایت از روند ویانا با صدور قطع‌نامه‌ای طالبان را یک سازمان «تروریستی» خواند. این قطع‌نامه از سوی تیم برچت پیشنهاد شده بود. امرالله صالح روز پنجشنبه گذشته با ابراز قدردانی از دعوت تیم برحت، گفت: «من ارزش زیادی برای تاکید شما بر اهمیت گفت‌وگو با مقاومت ضد طالبان و طیف سیاسی آن قایل هستم.» وی افزود که پس از مشورت با رهبران سیاسی درباره ی سفر به واشنگتن تصمیم خواهد گرفت تا روایت واحدی از افغانستان برای آمریکایی ها ارایه نماید‌.

ادامه خواندن دعوت صالح به آمریکا و” هفت خوان رستم “اختلاف های مخالفان طالبان :

سرنوشت ناپیدای دو هم سرنوشت : مهرالدین مشید

مناظرۀ پیر خردمند و راهرو عیار  مردی شوریده حال و سودایی و آواره از راهی عبور می کرد که ناگهان چشمانش به گوشه ای افتاد و دید که
پیر خردمند و عاشق پیشه ی عیاری با مو های ژولیده و دلی شوریده و روح خسته و حیران در گوشه ای پناه برده است تا لحظاتی بیرون از دغدغه های کشنده ی زنده گی به آرامش ناپیدا دست یابد. زیرا پیر مرد دریافته بود که تنها در معبد عاشقانه‌ی تنهایی است که دل های بیقرار دمی آرام می گیرند و روح آشفته و سرگردان در فضای آن مجال آرامش پیدا می کند تا باشد که دل به دریا زده گان عشق و جنون با عبور از امواج مست و توفانی آن راه به ساحل مراد برند و با حضور دوامدار و بی امان در قربانگاۀ هجران سر بر آستان معبد دوست داشتن بگذارند. دوست داشتن یعنی آستان رهایی از غم ها و  پیر مرد درک کرده بود که زمانی دست عجز عنقای حلاوت را لمس می کند و کشتی صبر بر ساحل مراد منزل می گزیند که بساط شوق در پاتوغ یاران دامن گسترد و عشق در فراسوی امواج  زیبای دوست داشتن گویا تجسم عینی پیدا کند.

ادامه خواندن سرنوشت ناپیدای دو هم سرنوشت : مهرالدین مشید

طالبان دستخوش بازی های آشکار روسیه و چین و بازی های پنهان امریکا : مهرالدین مشید

سایه ی سنگین دیپلوماسی روسیه و چین و غیابت امریکا

در هفته ی گذشته کابل شاهد دیپلوماسی سنگین مقام های روسیه و چین بود و مقام های ارشد هر دو کشور وارد پایتخت افغانستان شدند. وانگ یی، وزیر خارجه چین برای نخستین بار پس از روی کار آمدن دوباره امارت اسلامی در افغانستان، روز پنج‌شنبه ی گذشته به کابل آمد و با مقام های حکومت طالبان دیدار و گفت و گو داشت. همزمان با این، سرگئی شویگو دبیر شورای امنیت ملی روسیه به عنوان بلندپایه‌ترین مقام روسی از زمان قدرت گرفتن طالبان در افغانستان، وارد فرودگاه بین‌المللی کابل شد و با سراج‌الدین حقانی سرپرست وزارت کشور، عبدالغنی برادر معاون اقتصادی، محمدیعقوب مجاهد سرپرست وزارت دفاع و امیرخان متقی سرپرست

ادامه خواندن طالبان دستخوش بازی های آشکار روسیه و چین و بازی های پنهان امریکا : مهرالدین مشید

شیردروازه و آسمایی خصم افگن و هندوکش عقاب پرور! ما به شما بدهکاریم : مهرالدین مشید

ما هنوز خیلی قرضدار مردم مظلوم افغانستان هستیم

چند روز پیش نوشته ای از این قلم زیر نام “قامت باشکوه ی اسمایی و شیر دروازه دوباره سبز خواهد شد” به نشر رسیده بود و یک دوست ارجمند و گرانمایه پیامی برایم گذاشت و در آن  چنین نوشته بود: جناب مشید صاحب عزیز و گرامی را سلام  و سلامتی نثار باد. مضمون عالی را خواندم خیلی عالی و با نمک و درهر سطره اش بوی اشک و بغض هویدا بود و من از عمق دل آنرا احساس کردم. میدانم دوری وطن سخت است، ولی آنچه در آنچه رضای پروردگار بزرگ است و بنده گانش باید به آن تن بدهند.  این سفر در واقع بزرگ ترین و  بهترین هدیه ی خداوند برای سلامتی شما بود و انشالله همه چیز درست خواهد شد. وی به ادامه نوشته بود: آدمهای این دنیا همه تنها اند، هرچند ما خود را با جمع خوشبخت میدانیم؛ ولی وقتی می بینی همه افسرده و نگران و ناامید و مریض اند، تنهایی را ارج میگذارید. وی در آخر افزوده بود: … نوشته های شما بزرگترین خدمت هم به کشور و هم برای مردم بوده است و شما هرگز قرضدار نیستید …

ادامه خواندن شیردروازه و آسمایی خصم افگن و هندوکش عقاب پرور! ما به شما بدهکاریم : مهرالدین مشید

معاهده ی افتضاح بار دوحه؛ پروندۀ ناتمام افغانستان : مهرالدین مشید

افزایش فشار سیاسی بر طالبان، یگانه گزینه برای نجات افغانستان

پس از پیروزی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری امریکا و برگشت او به کاخ سفید بار دیگر پرونده ی ناتمام و افتضاح بار دوحه بر سر زبان ها افتاده و تبصره هایی وجود دارد که دولت جدید آمریکا قصد دارد تا آن پرونده را دوباره باز کند. هرچند معاهده ی دوحه در کارزار های انتخاباتی امریکا با انتقاد های ترامپ از اداره ی بایدن مبنی بر خروج نابهنگام نیرو های آمریکایی از افغانستان و ترک سلاح های آمریکایی به ارزش میلیارد ها دالر در این این کشور مطرح شد؛ اما پس از تعیین پیت هگست، سرباز، نویسنده و مجری شبکه تلویزیونی فاکس نیوز به عنوان وزیر دفاع، مایک والتز بحیث مشاور امنیت ملی و مارکو روبرو بحیث وزیر خارجه ی امریکا که دو شخص اولی و دومی پیشینه ی جنگ با طالبان در افغانستان را دارند.

ادامه خواندن معاهده ی افتضاح بار دوحه؛ پروندۀ ناتمام افغانستان : مهرالدین مشید

احتمال تحولات بعد از انتخابات در آمریکا و صدای تکانه های آن در کابل : مهرالدین مشید

آیا با پیروزی ترامپ آمریکا به افغانستان باز می‌گردد


پس از تبصره ها و پیش بینی های خوش بینانه و بد بینانه سرانجام انتخابات ریاست جمهوری آمریکا برگزار شد و ترامپ از سوی مردم این کشور برای بار دوم بحیث چهل و هفت و مین رئیس جمهور آمریکا انتخاب شد. بررغم پیش گویی های بدبینانه انتخابات آمریکا در فضای آرام برگزار شد و به گونه ی بی پیشینه ای مورد استقبال مردم آمریکا قرار گرفت. پیروزی ترامپ نقطه ی عطفی در تاریخ آمریکا است و پیروزی او به معنای به صدا درآمدن ناقوس تغییر در داخل امریکا و در بیرون از امریکا تلقی شده است که تکانه های آن در سراسر جهان و بویژه در کابل تحت اداره ی طالبان بیشتر قابل درک است. ترامپ اولین رئیس جمهور در بیش از ۱۳۰ سال گذشته است که بعد از ترک کاخ سفید دوباره به قدرت بازمی‌گردد و در سن ۷۸ سالگی، مسن‌ترین مردی است که به عنوان رئیس جمهور این کشور برگزیده شده است. او در روز پیروزی خود گفت، وظیفه‌ای که پیش رو دارد، آسان نخواهد بود، اما او تاکید کرد که با تمام نیرو وظیفه ی خود را بسر خواهد رساند. وی افزود، تا زمانی که به قدرتی که آمریکا نیاز دارید نرسم، از تلاش دست نخواهم کشید.

ادامه خواندن احتمال تحولات بعد از انتخابات در آمریکا و صدای تکانه های آن در کابل : مهرالدین مشید

بازگشت به خوییشتن؛ گفتمان رسیدن به پویایی های فکر و فرهنگی : مهرالدین مشید

هر بازگشت آغازی برای برگشت به ارزش های جدید 

انسان در هر جائیکه زنده گی میکند، آنجا خانه ای دارد که برایش آرام ترین ‌و بی دغدغه ترین مکان است؛ اما هیچ گاهی ممکن نیست تا لذت زیستن در خانه ی اصلی را در خانه ی دیگری تجربه کرد. پس هیچ برگشتی شیرین تر از بازگشت به خانه ی اصلی نیست؛ زیرا خانه در کشور های دیگر هرچند زیبا و پر زرق و برق و پر از نعمت های مادی باشد، لذت زیستن در آن برابر به  زادگاه ی اصلی یعنی  مادر وطن نیست. اینجا است که دو بازگشت در زنده گی انسان سایه می افگند؛ یکی بازگشت به خانه و دیگری هم بازگشت به خویشتن. در بازگشت به خانه است که یک سلسله ارزش های روح نواز و آرام بخش به سراغ انسان می آید و او را از بسیاری از دغدغه های حسرت بار رهایی بخشیده و دروازه های جدید امید به زنده گی را بر روی او می گشاید.

ادامه خواندن بازگشت به خوییشتن؛ گفتمان رسیدن به پویایی های فکر و فرهنگی : مهرالدین مشید

پس منظر اختلاف نظر رهبران طالبان و شکننده گی بقای این گروه : مهرالدین مشید

گرچه اختلاف درون گروهی طالبان چیز تازه نیست؛ اما در این روزها اختلاف میان رهبر شبکه ی حقانی و ملاهبت الله بیشتر رسانه ای شده است. اختلاف میان سراج الدین حقانی و ملاهبت الله پس از تبصره ی نیویارک تایمز در مورد رهبر شبکه ی حقانی بیشتر آشکارا شد. این نشریه به چالش های درون‌گروهی طالبان پرداخته و نوشته، سراج الدین حقانی که زمانی یکی از رهبران نظامی و خشن طالبان یاد می شد. او اکنون به دنبال ایجاد روابط دیپلوماتیک با کشور های اروپایی و دیگر قدرت ها است و او همچنین به دنبال بهبود حقوق زنان و بازگشایی مکتب ها برای دختران است. این در حالی است که ملاهبت الله مخالف نظر حی است و این بیانگر شکاف عمیق میان گروه ی طالبان است. این نشریه سراج الدین حقانی را تنها صدای ناراضی در درون این گروه مطرح کرده و افزوده که حقانی زیر داخله ی طالبان به دلیل نارضایتی از فرمان های ملاهبت الله با شماری کشور های اروپایی، حوزه ی خلیج فارس، روسیه و چین روابط دیپلوماتیک برقرار کرده است. به گفته ی این نشریه تنها حقانی نه؛ بلکه بسیاری از طالبان مخالف نظریه های سختگیرانه ی ملاهبت الله اند.

ادامه خواندن پس منظر اختلاف نظر رهبران طالبان و شکننده گی بقای این گروه : مهرالدین مشید

قامت با شکوه ی آسمایی و شیر دروازه بار دیگر سبز خواهد شد : مهرالدین مشید

به راستی که جهان بی وطنی دنیای سرد و یخ زده است که در فراز و فرود یخچال های سنگین و پرحجم آن هرگز بوی بهاران واقعی را نمی توان سراغ نمود؛ زیرا دوری از وطن جز خواری و در بدری و زبونی و ذلت چیز دیگری به همراه ندارد. دوری از وطن در واقع جهان بی کسی ها را در اوجی از تراژدی های دردناک به نمایش می گذارد که انسان آواره و غربت زده خویش را در فضای آن غریب و بیگانه احساس میکند؛ احساس غم آلودی که لحظه ای هم او را رها نمی کند. از این رو به انسان بی وطن چنان هر لحظه سرگشتگی و دل خورده گی دست می دهد که گویی او هر لحظه خویش را در زیر تیغ سیاستگران سفاک و خاین به تماشا می نشیند. آرزومندم که بار دیگر کوه های شیردروازه و آسمایی قامت آرایی کنند و از زیر سیطره ی طالبان رهایی یابند.

ادامه خواندن قامت با شکوه ی آسمایی و شیر دروازه بار دیگر سبز خواهد شد : مهرالدین مشید

نیم قرن رخداد های خونین و پرپر شدن آرزو های مردم افغانستان (سخن نخستین) :مهرالدین مشید

امید  که تجربه های ناکام ما درس های آموزنده به نسل های فردا ها باشد

بجای سخن نخستین

این مطلب را با نوشتن  زنده گی خود آغاز کرده ام و بدین وسیله خواسته ام، کتاب زنده گی خود را بر روی خواننده گان بگشایم تا تجربه های ناکام و منفی ما درس های آموزنده برای نسل جوان امروز و نسل فردا ها باشد. هدف از این نوشته ارایه کردن بیش از نیم قرن تجربه های زشت و زیبا است که سرنوشت من و هزاران انسان این سرزمین را تا کنون به گروگان گرفته است. نیم قرن تجربه ی خونین پس از تهاجم شوروی و حمله ی امریکا و مبارزات رهایی بخش مردم افغانستان و رشد و تقویت گروه های تروریستی  در این کشور بالاخره افتادن مردم آن در کام تروریسم را در پی داشت.

ادامه خواندن نیم قرن رخداد های خونین و پرپر شدن آرزو های مردم افغانستان (سخن نخستین) :مهرالدین مشید

بازی طالبان با کارت قومی و سکوت مرگبار نخبه گان پشتون : مهرالدین مشید

 هرگونه اعتماد به یک گروۀ تروریستی بزرگترین خیانت ملی است

هرچند جامعه ی افغانستان پیش از سقوط جمهوریت بنا بر سیاست های فساد آلود و خاینانه ی گروه های جهادی و سیاسی و انحصار گرایانه و ضد ملی کرزی و غنی به جزیره های آشتی ناپذیر و قطب های مخالف و متضاد قومی، مذهبی و گروهی تبدیل شده بود؛ اما پس از به قدرت رسیدن طالبان درز های قومی و زبانی چنان عمیق و گسترده گرديده است که پیوند آن حتا محال به نظر می رسد. اینکه حکومت ها و سیاستگران از هر وسیله ای برای بقای سیطره و قدرت خود سود می جویند. در این میان آنچه مایه ی تاسف است، همانا موضعگیری نخبگان و عقلای اقوام گوناگون کشور است که نه تنها اسیر قدرت جادویی نفاق و اختلاف و منافع رهبران گروه ها و زمامداران شده اند؛ بلکه هریک پیشقراول ویرانی و تباهی بیشتر کشوری به نام افغانستان شده اند. 

ادامه خواندن بازی طالبان با کارت قومی و سکوت مرگبار نخبه گان پشتون : مهرالدین مشید

جرگه ی عدالت خواهانه ی پشتون ها و جغرافیای سیاسی آینده ی پاکستان : مهرالدین مشید

جرگه ی ریگی للمه هشداری به باشنده گان این سوی دیورند و مشتی کوبنده در دهن طالبان

اشتراک‌کنندگان جرگۀ قومی پشتون‌ها ناوقت روز یکشنبه ۱۳ اکتوبر (۲۲ میزان) با صدور قطعنامه ی ۲۱ ماده ای، خواستار بیرون شدن تحریک طالبان پاکستانی و اردوی پاکستان در مدت ۶۰ روز از مناطق شان شده و همچنان بر تردد آزاد از طریق مرز دیورند تاکید کردند. رهبر تحریک تحفظ پشتون همچنان گفت که بر اساس تصمیم جرگه، منازعات و خصومت‌های قومی میان پشتون‌ها باید هرچه زودتر حل شود و او برای پایان دادن به این خصومت‌ها به تمامی مناطق پشتون‌نشین سفر کرده و برای حل این مشکلات تلاش خواهد کرد. این جرگه که از حمایت تمام قبایل آنسوی دیورند برخوردار است. با واکنش تند نظامیان پاکستان روبرو شد. این جرگه پس از آن برگزار شد که حکومت پاکستان فعالیت های جنبش تحفظ پشتون را منع قرار داد. در حالیکه این جرگه استخبارات و حکومت پاکستان را مسؤول کشتار و مفقودی هزاران پشتون قبایلی میداند. حکومت طالبان در افغانستان این جرگه را دست نشانده ی آی اس آی خواندند. این نخستین بار است که باشنده گان آنسوی دیورند در چنین سطحی گردهم آمده و برضد ستم نظامیان پاکستان قدعلم کرده اند. این پرسش ها در ذهن خواننده گان تداعی می شود که آیا فصل جدیدی از تحولات در منطقه در حال شکل گیری است یا خیر.

ادامه خواندن جرگه ی عدالت خواهانه ی پشتون ها و جغرافیای سیاسی آینده ی پاکستان : مهرالدین مشید

جایگاه ی طالبان در معادلات سیاسی و استخباراتی در حال تحول : مهرالدین مشید

آیا معادلات سیاسی و استخباراتی در منطقه در حال تغییر است؟

در این روزها خبر ها و گزارش هایی به نشر می رسند که حاکی از تغییر معادله های سیاسی و استخباراتی در منطقه است و بازگو کننده ی نوعی چرخش در سیاست های کشور های منطقه و جهان در رابطه به رژیم طالبان است. چنانکه طالبان در نشست های فارمت مسکو و نشست شانگهای مورد بی اعتنایی قرار گرفتند و فشار های کشور های منطقه و جهان برضد آنان رو به افزایش است. چنانکه به سخنان متقی در فارمت مسکو توجه نشد و او دست خالی از این نشست به کابل برگشت و شرکت کننده گان به شمول پاکستان و روسیه به تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان تاکید کردند. در بیانیه پایانی این نشست، با ابراز نگرانی در مورد فعالیت گروه‌های تروریستی، در افغانستان از مقام‌های حکومت طالبان خواسته‌اند که در برابر همه گروه‌‌های تروریستی یکسان عمل کنند.

ادامه خواندن جایگاه ی طالبان در معادلات سیاسی و استخباراتی در حال تحول : مهرالدین مشید

دورنمای صلح و پایان منازعه در افغانستان : مهرالدین مشید

طالبان و حکومت همه شمول و دراز راه چالش ها و فرصت ها

در این روز ها جناح هایی از مخالفان سیاسی طالبان ادعای گفت و گو ها با نماینده گان طالبان را کرده و مذاکرات را سودمند خوانده اند. الماس زاهد رئیس کمیته صلح شورای عالی مقاومت ملی گفت، این شورا پس از نشست‌های متعدد با طالبان به صلح در افغانستان امیدوار شده است. وی افزود، این شورا با دیپلومات‌های ایالات متحده امریکا برای افغانستان بیش از یک ساعت درباره مذاکرات با طالبان گفت‌وگو کرده است. او گفت که جامعه جهانی از مذاکرات شورای عالی صلح با طالبان نظارت خواهد کرد. وی به ادامه گفت، نتایج این مذاکرات تا سه ماه آینده اعلام خواهد شد. الماس زاهد در حالی از گفت و گو با طالبان سخن گفته است که مقام های گروه ی طالبان چه که شورای مقاومت هم در این رابطه چیزی نگفته است.

ادامه خواندن دورنمای صلح و پایان منازعه در افغانستان : مهرالدین مشید

آنگاه که کاخ آرزو ها یک باره پیش چشمان انسان پرپر شوند : مهرالدین مشید

فاجعه ایکه با فروریزی کاخ آرزو ها آغاز شد

چقدر دردناک است، لحظاتی که کاخ آرزو های انسان یک باره پیش چشمان او پرپر شود و امید ها برای زنده گی در وجود انسان به صفر تقرب نماید و درخت با شکوه ی آرزو ها یک باره پرپر گردد. صدها دریغ و درد که ما فروریزی قصر با شکوه ی آرزو ها را با چشمان خود مشاهده و با گوشت و پوست خود احساس کردیم. تاسف بارتر اینکه ما این فروریزی را با همه بی میلی ها با چشمان خود مشاهده کردیم که مانند خشت های پرپر شده از کاخ آرزو های ما به زمین سقوط می‌کردند؛ اما ما گویی چون مجسمه ها در زمین میخکوب شده بودیم و هیچ کاری کرده نتوانستیم. این در حالی است که آرزوهای پاک، صادق، و سازنده که همچون اکسیر ناب وجود  انسان را سیراب از شور انسانی و پر نشاط از معنویت می کند و روح سرگشته و حیرت زده ی او را سیراب عشق و حلاوت می نماید؛

ادامه خواندن آنگاه که کاخ آرزو ها یک باره پیش چشمان انسان پرپر شوند : مهرالدین مشید

جنگ های بیهوده ایکه زیر نام دین چندین نسل را به قربانی گرفت : مهرالدین مشید

جنگ هاییکه رزم آوران رهایی بخش را به جنگ جویان نیابتی بدل کرد

پس از آنکه افغانستان در نتیجه ی جفا های گروه های جهادی و خیانت های کرزی و غنی در تبانی با شبکه های جهنمی استخباراتی بعد از جنگ های طولانی بالاخره در کام تروریسم سقوط کرد و امروز این کشور به مفرزه و پایگاه ی تروریستان خطرناک جهانی بدل شد. این پرسش در ذهن هر شهروند افغانستان خطور می کند که آیا جنگ در برابر رژیم دست نشانده ی شوروی و نیرو های شوروی که در واقع سرآغاز فاجعه در این کشور به شمار می رود، جنگی آزادی بخش بود یا اینکه نه این جنگ تحمیلی بر مردم افغانستان بود که رزم آوران رهایی بخش را قربانی جنگ های نیابتی و رهبران گروه های جهادی را به کارگزاران شبکه های استخباراتی بدل نمود.

ادامه خواندن جنگ های بیهوده ایکه زیر نام دین چندین نسل را به قربانی گرفت : مهرالدین مشید

افزایش خطر تروریسم از افغانستان و رویکرد های رقابت محور جهانیان : مهرالدین مشید

نجات افغانستان در گرو فرصت ها و چالش های بی پایان

با توجه به حاکمیت استبدادی و انعطاف ناپذیر طالبان و موجودیت اختلاف میان گروه های مخالف نظامی و سیاسی طالبان و از جهتی هم درگیری ها در اوکراین و تشدید تنش ها در غزه ‌و افزایسش کشمکش ها میان اسرائیل و ایران و گروه های نیابتی این کشور در منطقه که هر روز بر پیچیده گی اوضاع سیاسی و اجتماعی جهان می افزاید و تنش ها در سطح منطقه و جهان هر روز بالا می گیرد. این پرسش در ذهن هر شهروند افغانستان خطور می‌کند که

ادامه خواندن افزایش خطر تروریسم از افغانستان و رویکرد های رقابت محور جهانیان : مهرالدین مشید

یک تصویر و هزاران هزار  سخنی : مهرالدین مشید

روزی خواستم، چیزی بنویسم و موضوع را انتخاب نکرده بودم. رخداد های افغانستان و جهان را مرور می کردم که ناگهان آرامگاۀ حیدری وجودی چشمانم را به خود خیره گردانید. یک باره دغدغه های سیاسی را از من ربود و حیرت زده گی های ادبی و عرفانی در من غلبه پیدا کردند و گویی در یک چشم زدن من را به خود مجذوب گردانیدند. یک باره متوجه شدم که تصویر ها بهتر از حرف ها و کلمه ها سخن می گویند. از همین رو بوده که اشکال برای انتقال مفاهیم قدامت بیشتری دارند. بر بنیاد تاریخ اختراع خط، انسان ها برای گفت و گو نخستین بار از سمبول ها استفاده کردند.

ادامه خواندن یک تصویر و هزاران هزار  سخنی : مهرالدین مشید

جهان برای مهار نمودن طالبان فراتر از دادگاهی شدن آنان عمل کند : مهرالدین مشید

دین طالبان بن بست موجود شکسته می شود

پس از هشدار وزیران خارجه جرمنی، استرالیا، کانادا و هالند مبنی بر اینکه هرگاه وضعیت زنان و دختران افغانستان بهبود نیابد، طالبان را به محکمه بین‌المللی عدالت خواهند کشاند. بسیاری از کشور های جهان از این طرح حمایت کرده و از طالبان خواسته اند که نقض بر حقوق زنان و دختران در افغانستان پایان بدهند. در صورتیکه طالبان به این خواست جهانی پاسخ مثبت ندهند. در آنصورت کشور های یادشده از دادگاه ی بین المللی خواهند خواست تا تخطی ها و جنایت های بشری طالبان را مورد بررسی قرار بدهد‌.

ادامه خواندن جهان برای مهار نمودن طالبان فراتر از دادگاهی شدن آنان عمل کند : مهرالدین مشید

تشکیل حکومت در تبعید؛ بخشی از راه حل و به چالش کشاندن طالبان: مهرالدین میشد

تشکیل حکومت در تبعید و دراز راه ی رنج های بی پایان مردم  افغانستان

در این روز ها از سوی شماری سیاستگران افغانستان تشکیل حکومت در تبعید مطرح گردیده و آنان بدین باور اند که این حکومت خلای نبود حکومت قانونی در کشور را برطرف گردانیده و این را یک گام به پیش برای گشودن بن بست سیاسی کنونی عنوان کرده اند. پس از آنکه طرح تشکیل حکومت در تبعید از سوی دوستم مطرح گردید، شماری گروه های سیاسی و نظامی مخالف طالبان از آن حمایت کردند.باور ها بر این است، این حکومت زمانی مشروعیت پیدا میکند که بر بنیاد اجماع ملی و عدالت اجتماعی شکل گرفته و حقوق شهروندی را  تضمین، مشارکت ملی را  تقویت و از اعتبار بین المللی برخوردار باشد.

ادامه خواندن تشکیل حکومت در تبعید؛ بخشی از راه حل و به چالش کشاندن طالبان: مهرالدین میشد

اشکی در پای فراق و فریادی در برهوت تنهایی و غربت : مهرالدین مشید

صدایی که وجودم را تا ژرفنای استخوان لرزاند

در راه بودم که ناگهان زنگ موبایل من به صدا درآمد. از اینکه در حالت راندن موتر بودم، خواستم پاسخ ندهم و اما زمانیکه چشمانم بر نام تیلفون کننده خیره شد. دیدم شخص آشنایی است و شاید پیامی داشته باشد. من خلاف قوانین و اصول ترافیک گوشی را برداشتم و بلی گفتم. طرف مقابل پس از احوال پرسی مختصر، در حالیکه هیجان از صدایش پیدا بود، برایم گفت، تبریک باشد و من هم از او ابراز امتنان و تشکر کرده، پس از صحبت هایی شگفت زده با او خداحافظی کردم. هنوز لحظاتی سپری نشده بود که موجی از حیرت زده گی همراه با دلهره و یاس سر تا پایم را فراگرفت و ناگهان از چشم هایم اشک سرازیر شد؛ البته اشک در پای فراق سرزمینی که فراتر از بهشت هفتمین اش خوانند و عشق ورزیدن به آن مایه ی افتخار و جان نثاری در راه ی آن بزرگ ترین شرف و حماسه

ادامه خواندن اشکی در پای فراق و فریادی در برهوت تنهایی و غربت : مهرالدین مشید

اصلاحی در اسلام و جایگاه ی اسلام سیاسی «قسمت سوم» نویسنده: مهرالدین مشید

 اسلام سیاسی و بی پایگی آن در متون دینی 
در اندونزی متفکرانی مانند: نور خالص مجید، عبدالرحمن وحید، احمد واهب و منور سادزالی به شیوه‌های گوناگون میراث اسلامی را مورد بازاندیشی قرار داده و از این راه، تفکر حاکم بر اندیشه اسلامی در اندونزی را وارد مسیری تازه نمودند. نور خالص مجید در اندونیزیا (۱۹۳۹ ۲۰۰۵) جنبش نوسازی الهیات را در راستلی فکر سید جمال الدین و عبده آغاز کرد و انحطاط فکر اسلامی را به ناتوانی مردم در درک شایستۀ اسلام نسبت داد. وی می گفت که مردمان اندونیزی در تفکیک ارزش های برتر از ارزش های زمانمند عاجز اند. افزون بر مجید متفکرانی چون عبدالرحمن وحید( ۱۹۴۰ ۲۰۰۹)، احمد واهب (۱۹۴۲ ۱۹۷۴) و منور ساختنی (۱۹۲۵ ۲۰۰۴) نیز با گرایش های متنوع به اندیشه های اسلامی پرداختند.

ادامه خواندن اصلاحی در اسلام و جایگاه ی اسلام سیاسی «قسمت سوم» نویسنده: مهرالدین مشید

نشانه هایی از رستاخیز مردمی و نگرانی های رهبران طالبان : مهرالدین مشید

آنسوی افق های تاریک و طلوع خورشید آزادی و عدالت

اینکه آیا هنوز امیدی برای تابیدن نور رهایی بخش در افق تیره و تار افغانستان موجود است و اگر چنین اتفاقی ممکن باشد، چگونه و چطور واقع خواهد شد. پرسش مهم اینکه ایا این اتفاق مسالمت آمیز رخ خواهد داد و یا اینکه شورش بزرگی در برابر استبداد طالبانی در حال شکل گیری است و دیر یا زود تیغ از دمار این گروه بیرون خواهد کرد و بر حکومت استبدادی آنان نقطه ی پایان خواهد گذاشت. چقدر می توان به این دل بست که این نور را نسل جوانی در افق تاریک افغانستان بدرخشاند که هر روز زیر چکمه های ستم طالبان به گونه ی صحرایی تیر باران و کشته می شوند.

نه تنها این؛ بلکه هزاران انسان به‌ویژه زنان هر روز با ضرب کیبل و چماق گروه ی بدوی طالبان از حق زنده گی محروم می شوند و در عین زمان به بدترین و زشت ترین حالت مورد توهین و تحقیر و تجاوز جنسی افراد طالبان قرار می گیرند. این پرسش ها و پرسش های دیگری از این دست از جمله سوال های بدون پاسخ اند که هر از گاهی در ذهن شهروندان افغانستان خطور می‌کنند. این پرسش ها تنها از سوی آنانی مطرح نمی شود که در موج سنگین فقر و بیکاری تحت حاکمیت استبدادی طالبان در داخل افغانستان بسر می برند؛ بلکه این پرسش ها هر روز در افکار میلیون ها مهاجر افغانستانی نیز مطرح می گردد که در سراسر جهان پراگنده اند و با کوله باری از دشواری ها بر پشت، زنده گی را در غربت و بی وطنی تحربه می کنند.

ادامه خواندن نشانه هایی از رستاخیز مردمی و نگرانی های رهبران طالبان : مهرالدین مشید