انسامبل کابل واستاد ارمان؛ نوشتهء نصرالدین سلجوقی

استاد ارمان با فرزندان و شاگردان هنرمندش

این انسامبل یکی از آرکستر های موفق افغانستان در بیرون مرز ها بوده که به کوشش استاد محمد حسین ارمان وهمراهان در سال 1990 در سویس تاسیس شده که با تقاضای مراجع مختلف فرهنگی هنری مختلف همه ساله به ده ها کنسرت در کشور های غربی پرداخته اند.

اعضای این انسامبل را هنرمندان ورزیده ای را چون استاد ارمان- خالد ارمان – مشعل ارمان – عثمان ارمان – ملنگ نجرابی – یوسف محمود – سیر هاشمی و طاهر حکیمی تشکیل داده است . همچنان باید علاوه نمود یک موسیقی دان امریکائی Paul grant عضو این انسامبل بوده است طوریکه با او صحبتی داشتم وی با یادآوری از خاطرات نیک خود اظهار داشت که برای مدتی زیاد افتخار عضویت این انسامبل را داشته واز محضر استاد ارمان مستفید شده است و بنا بر معاذیر شغلی خودش نتوانسته بیشتر همکاری داشته باشد.

یکی از ویزگی های این انسامبل آنست که از وسایل موسیقی خالص افغانی چون رباب ،تنبور ،

تبله ، دلربا ، زیربغلی ،نی و چهارتار استفاده شده که کار و فعالیت این گروه در معرفی فرهنگ موسیقی افغانی در جامعه غرب نهایت ارزنده پنداشته میشود.

انسامبل مذکور از سال 1990 تا کنون به تهیه سه حلقه سی دی و دی ودی موسقی پرداخته اند که این آثار گرانبها را اخیراء از طرف استاد ارمان طور تحفه دریافت نموده ام و جای آن دارد تا بدینوسیله از لطف بیکران شان اظهار سپاس و امتنان نمایم.

سی دی ها تحت عنوان انسامبل کابل ،جوانی ام ، ترنم در بهترین استدیو های سویس نشر شده و محتویات آن که شامل آهنگ ها – سوانح وغیره مطالب میباشد به زبان انگلیسی در پوشه ها و بوک لیت جداگانه نگاشته شده است.

سی دی ترنم که حاوی شانزده آهنگ محلی و عرفانی میباشد با اولین آهنگ با این شعر آغاز شده که :

ساقیا بده جامی زان شراب روحانی

تا دمی بیاسایم زین حجاب جسمانی

خانه دلی مارا از کرم عمارت کن

پیش ازینکه این خانه رو نهد به ویرانی

با معرفی آهنگ ها و تصاویر اعضا تصویر پدر بزرگ ارمان هم به مشاهده میرسد . از آنجائیکه او هم به تصوف عقیده داشته همواره همچو آهنگهای عرفانی را زمزمه می نموده است. شنیدن بعضی از آهنگ های عارفانه و محلی این سی دی که طور دسته جمعی و همصدا خوانده شده است از دوران طفولیت به گوش من آشنا است. گاهی در حلقه های ذکر پیروان سلسله قادریه نعت خوان ها در همین لحن همصدا میخواندند و سایر صوفی هارا برای ذکر (الله هو) به وجد می آوردند. همچنان آهنگاهای قدیمی از هرات هم خوانده شده است بدین نهج که:

دیشب کجا بودی لیلا

از ما جدا بودی لیلا

در باغ شاه بودی لیلا

و هم

بیا بیا دلدار

مشو جدا دلدار

مرو تو هم از برم

بنشین بیا در برم

با ذکر مراتب فوق باید علاوه نمود که زندگینامه پر بار استاد ارمان را نمیتوان درین محدوده گنجانید با آنهم بطور خلاصه باید متذکر شد که این شخصیت دوست داشتنی فرهیخته و متواضع از جمله ء آوازخوان ها و گیتاریست سابقه دار کشور ما میباشد که تعلیمات ابتدائی وثانوی خودرا در کابل و عالی را در رشته گیتار در کشور یوگسلاویا به پایان رسانیده و به اساسات موسیقی مدرن غربی بلدیت کامل دارد. بیش از چهل سال دررادیو تلویزیون افغانستان کار نمود و زمانی هم استاد موسیقی در لیسه موزیک ومدتی را هم به عنوان ممثل و مسئول تئاتر بلدیه کار نمود. وی فرزندانی را چون خالد ارمان و مشعل ارمان را تربیه نموده که هردوی آنها تحصیلات عالی خودرا در چکسلواکیا – فرانسه وسویس به پایان رسانیدند که به موسیقی شرق وغرب مسلط می باشند و همین اکنون در بزرگترین مراکز آموزشی موسیقی در کشور سویس به صفت استاد ایفای وظیفه می نمایند.

خالد ارمان که گیتاریست موفق در غرب میباشد به دریافت جایزه از طرف پوهنتون فرانسه نایل آمده و سایر وسایل تاری را چون رباب – تنبور – دلربا – سه تار را نیکو مینوازد. اخیراء کتابی را پیرامون تاریخچه رباب روی دست دارد که با نشر این کتاب همه کس میتواند از نوتیشن بین المللی برای آموزش موسیقی بخصوص رباب وسایر وسایل تاری استفاده نماید.

ه