
آنچه را که در ذیل میخوانید فقط یک تحلیل شخصی من است.
من باور ندارم که جنگ میان هند و پاکستان در دراز مدت ادامه پیدا کند و فراگیر تر شود، پاکستان علاقمند است این جنگ خاموش شود، همچنان هندوستان میخواهد برای مردم هند بگوید که ما انتقام کسانی را که در کشمیر گروه های ترورستی پاکستان کشته بودند از فامیل مسعود اظهر گرفتیم، در همین حدود این جنگ فراگیر نخواهد شد، با آن هم میخواهم دیدگاه خود را همه جانبه با شما شریک سازم…
درگیری میان دو قدرت هستهای یعنی هند و پاکستان در جنوب آسیا میتواند به بیثباتی گسترده در منطقه منجر شود، که تأثیرات آن بر کشورهای همسایه مانند افغانستان، ایران، چین و آسیای میانه به شدت احساس خواهد شد.
با توجه به موقعیت جغرافیایی هند و پاکستان، درگیری میان آنها میتواند به اختلال در مسیرهای تجاری و انرژی منطقه منجر شود، که تأثیرات آن بر اقتصاد جهانی، بخصوص افغانستان نیز بحرانزا خواهد بود.
درگیری میان دو کشور هستهای نگرانیهای بینالمللی را افزایش داده است. کشورهایی مانند ایالات متحده امریکا، چین و روسیه و یک تعداد کشورهای عربی خواستار خویشتنداری و حلوفصل مسالمتآمیز از طریق گفتگو شدهاند.
آینده احتمالی درگیری:
در صورت عدم مداخله مؤثر بینالمللی، بخاطر جلوگیری، درگیریها ممکن است بهصورت محدود ادامه یابد، که به بیثباتی بیشتر در منطقه منجر خواهد شد.
در صورت افزایش فشارهای بینالمللی، احتمال میانجیگری و حلوفصل مسالمتآمیز بحران وجود دارد. اما کی میانجیگری خواهد کرد و کی فعلاً میتواند جلو این بحران را بگیرد؟
تشدید درگیریها:
در بدترین سناریو، درگیری میتواند به جنگ تمامعیار میان دو کشور منجر شود، که پیامدهای فاجعهباری برای منطقه و جهان، بخصوص کشورهای همسایه خواهد داشت.
با ادامه این جنگ، که تا هنوز ۲۴ ساعت از آن نگذشته است بیش از ۳۵ نفر پاکستانی جان باخته است و ۱۸ نفر از هندیها نیز کشته شده اند. از جمله کشتهشدگان، پاکستانی ۱۰ عضو خانواده مسعود اظهر، رهبر گروه «جیش محمد»، در پی حملات هوایی هند جان باختهاند. مسعود اظهر اعلام کرده است که همسر، خواهر، خواهرزادهها و چهار تن از نزدیکترین همراهانش در این حملات کشته شدهاند. مسعود اظهر کسی است که در دوره اول حکومت طالبان، طیاره هندوستان را ربوده بود و در میدان هوایی قندهار نشاند، که بعد از وساطت مولوی متوکل، وزیر خارجه وقت طالبان، طیاره آزاد شد.
هندوستان با نخستین حمله ی خود ۹ مرکز مهم گروههای تروریستی، از جمله لشکر طیبه و جیش محمد، را هدف قرار داده است.
مقایسه نظامی هند و پاکستان:
اگر در درازمدت، جنگ میان هند و پاکستان ادامه یابد بازنده این جنگ پاکستان خواهد بود و ممکن است پاکستان به سمت تجزیه حرکت کند.
با دلایل اینکه هند با ۱.۴۵ میلیون پرسنل فعال نظامی، ۱.۱۵ میلیون نیروی ذخیره و ۲.۵۲ میلیون نیروی شبهنظامی در برابر پاکستان با ۶۵۴ هزار نیروی فعال و ۵۵۰ هزار نیروی ذخیره قرار دارد. در زمینه هوایی، هند با ۲۲۲۹ هواپیما، از جمله ۵۱۳ جنگنده و ۱۳۰ هواپیمای تهاجمی، برتری دارد، در حالی که پاکستان ۱۳۹۹ هواپیما از جمله ۳۲۸ جنگنده و ۹۰ هواپیمای تهاجمی دارد. هند همچنین در زمینه بالگردها با ۸۹۹ بالگرد از جمله ۸۰ بالگرد تهاجمی، برتری چشمگیری نسبت به پاکستان (۳۷۳ بالگرد و ۵۷ بالگرد تهاجمی) دارد. در زمینه نیروهای زمینی، هند ۴۲۰۱ تانک و ۱۴۸ هزار و ۵۹۴ خودروی زرهی دارد، در حالی که پاکستان از ۲۶۲۷ تانک و ۱۷ هزار و ۵۱۶ خودروی زرهی بهره میبرد. در نیروی دریایی، هند با ۲۹۳ کشتی شامل ۲ ناو هواپیمابر و ۱۸ زیردریایی، از ۱۲۱ کشتی پاکستان که تنها ۸ زیردریایی و ۹ ناوچه دارد، پیشی میگیرد. هر دو کشور دارای تعداد قابل توجهی کلاهک هستهای هستند؛ که هند با ۱۸۰ کلاهک و پاکستان با ۱۷۰ کلاهک هستهای در رتبه بندی قرار گرفته است.
در مجموع، درگیری میان هند و پاکستان تأثیرات عمیق سیاسی، اقتصادی، امنیتی بر افغانستان و منطقه خواهد داشت. ضروری است که جامعه بینالمللی با اقدامات مؤثر از تشدید بحران جلوگیری کرده و به حلوفصل مسالمتآمیز آن کمک کند.