برگ زرینی ازتاریخ جهان عرب ، ناصرفقیدو مصر نوین : محمد حنیف حریف

۶۶ سال پیش در بتاریخ ۲۳ اگست سال ۱۹۵۶ میلادی جمال عبدالناصردر یک همه پرسی عمومی ، جمال عبدالناصر با کسب ۸۵ درصد آرای مثبت مردم در سن ۳۷ سالگی رئیس جمهور مصر شد البته از هنگام کنار گذاشتن ژنرال محمد نجیب در سال ۱۹۵۴ میلادی جمال عبدالناصر رهبر انقلاب مصر شده بود.

عبدالناصر از همان آغاز به قدرت رسیدن هم در زمینه داخلی و هم خارجی دست به اصلاحات بزرگی زد.ناصر اراضی زمین داران بزرگ را بین دهقانان بی زمین تقسیم کرد، بانک ها ، شرکت های بیمه ، شرکت های واردات و صادرات و موسسات خارجی را ملی کرد.

ملی کردن این بخش ها موجب ایجاد یک میلیون شغل در مصر شد. وی سپس به مبارزه با بیسوادی پرداخت و رفتن کودکان به مدارس را اجباری کرد.

در صحنه بین المللی ، ناصر در سال ۱۹۵۵ میلادی سیاست « بی طرفی مثبت» در مقابل بلوک شرق و غرب را مطرح کرد که این سیاست در اپریل سال ۱۹۵۵ میلادی در کنفرانس باندونگ در اندونزی تایید شد و موجب تشکیل جنبش غیرمتعهدها گردید.

این سیاست باعث شد تا جمال عبدالناصر به سرعت به رهبر محبوب القلوب و آرمانی جهان عرب تبدیل شود. در ماجرای ملی شدن کانال سوئز ، ناصر به اوج محبوبیت رسید. در اگست سال ۱۹۵۶ میلادی ایالات متحده از اجرای تعهد خود برای تامین مالی مصرف احداث سد اسوان سرباز زد. ناصر برای تامین هزینه احداث سد اسوان ناگزیرکانال سوئز را ملی اعلام کرد.

این تصمیم ناصر موجب خشم انگلستان و فرانسه مالکان کمپانی کانال سوئز شد و این دو کشور به اتفاق اسرائیل به مصر حمله کردند،اما تحت فشاراتحاد شوروی وقت حمله آنها با شکست مواجه شد و نیروهای مهاجم به سرعت خاک مصررا ترک کردند.

این مساله موجب شد تا ناصر قهرمان ملی جهان عرب شود. از این دوره به بعد مصر اندک اندک به اتحاد شوروی نزدیک شد و این کشورکارشناسان و مشاوران خود را به مصر اعزام کرد.

عملیات احداث بند عالی اسوان ،این نیروگاه عظیم برق وآب به حیث تحفه مردم شوروی به جمهوری جوان مصر در سال ۱۹۶۰ میلادی آغاز و درسال ۱۹۶۴ میلادی خاتمه پذیرفت. با احداث سد  اسوان ، دهقانان مصری برای همیشه از طغیان های رود نیل نجات یافته،هزاران هکتار زمین آبیاری وبه سراسرمصرشبکه بزرک انتقال برق میسرگردید.

جمال عبدالناصر در سال ۱۹۵۸ میلادی طرح وحدت اعراب را پیش کشید و در همان سال دو کشور مصر و سوریه متحد شده و جمهوری متحده عربی را ایجاد کردند، اما مدتی بعد به دلیل بوروکراسی شدید مصر ، سوری ها از این اتحادیه خارج شده و جمهوری متحده عربی منحل شد.

در ژوئن سال ۱۹۶۷ میلادی ، اسرائیل دست به حمله غافلگیرانه‌ای به سه کشور مصر ، سوریه و اردن زد که این جنگ به جنگ شش روزه معروف شد. در این جنگ اسرائیل ارتفاعات جولان ، صحرای سینا ، کرانه غربی رود اردن و بخش شرقی بیت المقدس را اشغال کرد.

جمال عبدالناصر ، پس از این واقعه استعفای خود را اعلام کرد ، اما ملیون ها مصری به خیابان های قاهره ریختند و با استعفای وی مخالفت کردند. حتی این شکست هم محبوبیت ناصر را کاهش نداد.

ناصر از آن پس دست به یک جنگ فرسایشی با اسرائیل زد و آرامش اسرائیل را سلب کرد. در سال ۱۹۷۰ میلادی ، ناصر با میانجی گری به اختلافات ملک حسین پادشاه اردن و یاسرعرفات رهبر سازمان الفتح فلسطین پایان داد.

جمال عبدالناصر که جهان عرب به وی لقب رئیس را داده بود ، در ۲۸سپتامبر سال ۱۹۷۰ میلادی بر اثر سکته قلبی درگذشت. میلیون ها عرب در پی درگذشت ناصر دست به سوگواری زدند.

به این ترتیب جمال عبدالناصردرطول دوران قدرت خود مصر را به مهمترین کشور جهان عرب تبدیل کرده و نقش مصر را در صحنه بین المللی تثبیت نمود. علی رغم گذشت سال های بسیار و تحولات عمیق در جهان عرب هنوز جمال عبدالناصر محبوب مصری ها وجهان عرب است.

روان اش شاد ،کارنامه های درخشان وخاطرات ماندگاراش گرامی وجاویدان باد !

   ح «حریف»