اروپا کې له کتاب او مطالعې سره حیرانوونکی مینه : پوهاند بشیر دودیال

                             ( ځوانانو سره د زړه خواله)

څو ورځې مخکې د سواد د ورځې په مناسبت زما یوه ناچیزه لیکنه نشر شوه. یو شمېر ځوانانو پوښتنه وکړه چې څه وکړو، ترڅو مطالعې سره عادت شو؟ په ټولګي کې به مې چې محصلانو ته کورنۍ دنده سپارله، دوی به شکایت کاو چې د څو کرښو په لوستلو سره سر راباندې څرخي، کورنۍ دند نشو اجرا کولای. فیسبوک کې چې لیکنه( مقاله) له پنځو- شپږو کرښو زیاته شي، ځوانان یې نه لولي او انتقاد کوی، چې لیکنه اوږده ده. زه به په دغې لیکنه کې چې ستاسې ترمخې ده، د مطالعې د عادت کېدو لپاره خپله تجربه ولیکم، خو باید په درناوي سره عرض وکړم چې لیکنه دځوانانو، په تېره د محصلانو لپاره ده، د درنو مشرانو قیمتی وخت نه ورباندې ضایع کوم. دا کومه څېړنه نه، بلکې سرګذشت او سترګو لیدلی حال دی:

ادامه خواندن   اروپا کې له کتاب او مطالعې سره حیرانوونکی مینه : پوهاند بشیر دودیال

مصاحبه جالب نذیر ظفربا : خانم ماریا دارو

در این  مقطع زمان که گروه منفور؛  فاقد سواد و فرهنگ با  افکار قرون وسطایی و معامله گر سایه تظلم را بر ملت ما افگنده  است و درب  معارف و مکاتب  را بر روی بانوان شجاع و مستعد ما بسته  اند؛ نباید احساس  ناامیدی  کرد زیرا قلم به دستان ما در داخل  و خارج ازکشور پیوسته  در نگارش  ادامه میدهند  و زبان و فرهنگ مان را با  گلواژه های  شان عطور زندگی  می  بخشند …

از این جمله نویسندگان  مجرب و چیره  دست یکی هم بانوی  گرانسنگ و نویسنده کتب متعدد خانم ماریا  جان  دارو است که با وجود مشکلات محیطی  شجاعانه می نگارد و برغنای معنوی ما می  افزاید.

 در همین روزها کتاب تازه  شان  تحت عنوان  (اتاق  شماره ۲۲) درآنلاین منتشر گردیده  است. 

در همین رابطه  مصاحبه  اختصاصی با این خواهرما انجام دادم و شما دوستان را به خوانش آن دعوت میکنم.

سوال  – تاکنون چند کتاب و با کدام عناوین را نوشته اید و هموطنان ما از کدام مرجع می توانند آنها را بدست آورد ؟

 جواب  – جناب  محترم ظفر گرامی  وارث الشعرا شیوا بیان ؛ ژورنالست آگاه و فعال و نویسنده  توانا ؛ خدمت شما وعلاقمندان  کتاب عرض سلام و ادب دارم.

ادامه خواندن مصاحبه جالب نذیر ظفربا : خانم ماریا دارو

خلق دُر دانه لری: دکتر فیض الله ایماق

کتاب خلق دُر دانه لری نوشته آقای داکتر ایماق ” خلق در دانه لری – در دانه های خلق

ادب عامیانه تورکان افغانستان با ترجمه دری

میباشد. بالای لینک کلیک بدارید

http://khorasanzameen.net/php/pdf/f-aymaq01.pdf

دیباچه زيبای اشعار بنام « سخن باگل سوسن» : ماریا دارو

امروز دیباچه زیبای اشعار بنام « سخن با گل سوسن » که از احساس پاک و خامه توانای شاعر ذواللسانین جناب محترم استاد محمد اسحاق ثنا طبع شده است ؛ بدستم رسید.

نام کتاب : سخن با گل سوسن

شاعر : محمد اسحاق ثنا

محل چاپ : مزار شریف ؛ چاپخانه امید در بلخ . تاریخ چاپ ؛ حوت «۱۴۰۱ -هش »مارچ «۲۰۲۳-م»

پشتی اول کتاب با یک گلدان گل زیبا ی سوسن توسط محترم حامد عالمی طرح و ترتیب شده است. در پشتی چهار کتاب زندگینامه مختصر جناب محترم استاد ثنا با فوتوی شان طبع گردیده است. ویراستار و نگارنده یاد داشت این دیبا چه در حدود چند صفحه به قلم توانای جناب محترم پوهنوال دکتور سید محمد عالم لبیب نگارش یافته است. مهتمم : محترم استاد صالح محمد خلیق میباشد و برگ آرایی آن را محترم سید علی موسوی انجام داده است.

 دوستان گرانقدر!

ادامه خواندن دیباچه زيبای اشعار بنام « سخن باگل سوسن» : ماریا دارو

مژده به علاقمندان کتاب !

کتاب اتاق شماره بیست و دوم بعد از چندسال تازه در آنلین برای نخستین بار بدسترس علاقمندان قرار گرفت . این کتاب گوشته ی از واقعیت های جنگهای افغانستان را نشان میدهد .

    اهــدا  بــه  مــظـــلومــان و ســتم کــشـیـدگان  افـــغــانـــســتـان 

كتاب  اتاق  شماره ( ۲۲)  نمونه از واقعیتهای تلخ ؛  ظلم و ستم  روزگار مردم عزيز ماست.

این  کتاب  نمونه ی  از چشم دید ها و برداشت های  واقعی  مردم  ستمدیده  جغرافیای افغانستان میباشد.

افغانستان از سالیان متمادی تا امروز تحت اشغال  و حملاتی کشورهای متجاوز شرق و غرب قرار گرفته 

 است ؛ در این جنگهای خانمانسوز هیچ  برنده  ای  وجود ندارد ؛ جز ممالک ذیدخل متجاوز .

ادامه خواندن مژده به علاقمندان کتاب !

شنیدن مژدۀ تازه ازکتاب “اتاق شماره – ۲۲” …اثر ماریا دارو: نوشته داکتر صبورالله سیاه سنگ

شنیدن مژدۀ تازه

از “اتاق شماره – ۲۲” …

ماریا دارو در میان نویسندگان کشور ما نامِ آشناست. تا کنون از وی کتاب‌های “آوای ماندگار زنان افغانستان”، “هنرمندان تاریخ‌ساز تیاتر”، “چهره‌های جاودان” و “پابرهنه بازگشت” را خوانده ام.

امروز مژده و دیباچۀ زیرین را در دو سایت mariadaro.com و www.scribd.com دیدم. نویسنده مانند گذشته، کتاب جدیدش را نیز رایگان به دسترس خوانندگان گذاشته و چنین آغاز کرده است:

سرنامه: اتاق شماره ۲۲

نویسنده: ماریا دارو

آرایش پشتی: پروین نوری

کامپیوتر : اسماعیل دارو

تاریخ نگارش: اپرایل 2010

چاپ اول آنلاین: دوازدهم می 2023

ادامه خواندن شنیدن مژدۀ تازه ازکتاب “اتاق شماره – ۲۲” …اثر ماریا دارو: نوشته داکتر صبورالله سیاه سنگ

چشمهء شبنم نظری برکتان محترم عبدالله شادان از قلم : داکتر ملک ستیز

عبدالله شادان یکی از شخصیت‌های چند بعدی فرهنگی است. او از ژورنالیست‌های پیش‌تاز، نویسندگان ظریف، هنرمندان با دستاورد، گویندگان خوش‌صدا و مدیران مجرب و با وقار امور فرهنگی در کشور است. بدون‌ تردید عبدالله شادان را می‌توان از بهترین‌های دکلیمه‌ی شعر در افغانستان دانست. صدای گرم، نفیس و آهنگین وی موسیقی شعر و نثر را چنان زیبنده و سلیس می‌سازد که می‌خواهی بار ها و بار ها به آن گوش نهی. من از آوان کودکی به صدای اطلسی این هنرمند شعرخوانی دلبسته‌گی داشتم. هم‌نسلان من برنامه های رادیو افغانستان را به یاد دارند. بخش هنر و ادبیات رادیو افغانستان و سپس رادیو تلویزیون افغانستان به شعر، داستان و نقد ادبیات توجه زیاد داشت.

وقتی عبدالله شادان برنامه‌یی را گردانندگی و یا اثری را دکلیمه می‌کرد، کیفیت متن، گیرایی صدا و موسیقی که متن را هم‌راهی می‌نمود، بی‌نظیر ‌می‌بود. زمانی‌که عبدالله شادان در سمت‌های رهبری و مدیریت برنامه های این رسانه‌ی مهم قرار گرفت ما گواه دگرگونی‌های ارزنده در امور فرهنگی بودیم. از ادبیات تا موسیقی و از سینما و تیاتر تا هنر نقاشی در این رسانه رونق بی‌همتایی را شاهد بوده است. عبدالله شادان با هنرمند صدا و بانوی آراسته‌گی و هماهنگی امور فرهنگی سیما شادان ازدواج کرده است. نمی‌خواهم این‌جا در باب این بانوی فرزانه سخن بگویم چون خود دارای شخصیت منحصر به فرد است و برای تجلیل و قدردانی‌اش نیاز به نوشته‌ی بلند دیگر است.

ادامه خواندن چشمهء شبنم نظری برکتان محترم عبدالله شادان از قلم : داکتر ملک ستیز

نگاهی برکتاب «گوهراصیل آدمی» وفهم وهضم آن :  نوشته ؛ ماریا دارو

« گوهر اصیل  آدمی » –  یکصد و یک  زینه  برای  تقرب  به  جهانشناسی  ساینتفیک – کتابیست  پژوهشی  ، تحقیقی ، ساینتفیک برای تعریف و تثبیت و نشان دادن مقام  انسان  وانسانیت ، خود شناسی  و خدا شناسی و جهان شناسی . از آن جمله در آن موقف  و مقام  والای  زن «مادر» فرشته  زمین عاری از تعبیر های باطل و سوء  تفاهم  ها در شناخت در آمده است . 

به برکت جذابیت توصیف ناپذیراین  فرشته  زمین  و سلطان عشق و شعور مردان را  در این اثر محترم  محمد  عالم  افتخار؛ آن را که علاوه بر پشتی زیبا و مقدمات بیداری بخش ؛ دارای  (۴۳۲)  صفحه و  (۱۰۱) زینه  میباشد در (۱۷) روز مسلسل مطالعه  نمودم.

ادامه خواندن نگاهی برکتاب «گوهراصیل آدمی» وفهم وهضم آن :  نوشته ؛ ماریا دارو

نظری کوتاهی در مورد کتاب سلجوقیان معـاصــرهــرات اثر محترم نصرالدین سلجوقی : نویسنده ؛ ماریا دارو 

بـســم الله الرحمن  الرحیم 

کتاب  سلجوقیان ؛ معاصر هرات  که تازه  به قلم  توانای  جناب  استاد نصرالدین  سلجوقی  نگارش  گردیده  است ؛ از طریق  استاد محترم عبدالرحمن « فریدون » سلجوقی  به دستم رسید. از مطالعه  آن  فیض  بردم و خواستم  با  تحریر اندک معلومات  از محتوای  پرُ بهای  این  کتاب  خدمت دوستان چند سطر بنویسم  تا مطالعین  محترم نیز از نشر این  کتاب  ذیقیمت  آگاهی  حاصل  نمایند.  

کتاب سلجوقیان  معاصر هرات  در قید « ۳۰۸ » صفحه با مطالب خیلی دلچسب  معلومات مفید درباره  آبدات  تاریخی هنری  و فرهنگی  و نشر اشعار شعرا؛ معرفی  شخصیت  های   فلسفی ؛ سیاسی ؛ فرهنگی :  چون  علامه محمد عمر سلجوقی ؛  استاد علامه صلاح الدین سلجوقی ؛ مولوی عبدالروف  فکری سلجوقی  و سایر دانشمندان را با  فوتوهای جالب  آثار تاریخی آن منتشر نموده  است.

نشر کتاب سلجوقیان معاصر هرات را که با زحمات زیاد و پشت کار چند ساله ء جناب  نصرالدین سلجوقی ؛ با پشتی از تصویر « مسجد پای حصار و نمای  شرقی  قلعه  اختیارالدین » مزین گردیده و از طریق  موسسه فرهنگی  پژوهشی آرتاکوانا  هرات از طبع برآمده  است ؛ برای  نویسنده این کتاب و سایر سلجوقیان و مردم عزیز سرزمین ما تبریک و تهنیت  میگویم.

ادامه خواندن نظری کوتاهی در مورد کتاب سلجوقیان معـاصــرهــرات اثر محترم نصرالدین سلجوقی : نویسنده ؛ ماریا دارو 

حال واحوال سرزمین ما : میرعنایت الله سادات

جناب محترم سادات کتابی را تحت عنوان حال واحوال سرزمین من طی (۴۵۰) صفحه طور دیجیتال بچاپ رسانیده است. هموطنان عزیز ما میتوانند برای باز شدن و مطالعه کتاب بروی لینک فشار بدهند و از این کتاب مفید لذت ببرند.

https://mariadaro.com/wp-content/uploads/2022/11/sarzamin.pdf

دعا : سلطان محمود غیاثی

الهی کی شود روزی که مایان بی ملا گردیم؟

شویم آزاد از بند خرافات بی بلا گردیم

شده سالها گهی اینجا و آنجا می رویم از ترس 

نشاید این چنین اندر جهان پخش و پلا گردیم

نبینیم وحشت و دهشت به شرق و غرب این کشور

ز ملک و میهن زیبای خود تا کی جلا گردیم؟

ادامه خواندن دعا : سلطان محمود غیاثی

آوای زنان ماندگار است؛ نظر گذرا به کتاب آوای ماندگار زنان : نذیر ظفر

نظر گذرا بر كتاب آواى ماندگار زنان

تاليف – ماريا دارو

زن ستيزانيكه ميخواهند با شلاق ستم آواى بانوان را خفه كنند ، ايشان فقط بر طويلهِ مغز منجمد شان سُم ميكوبند و اين خواب نفخ انگيز شانرا در لجن تعبير كنند.

زن اولين معلم بشر است و تمام علوم و فنون جهان محصول زحمات و اموزش و پرورش زن است.

با تاسف كه پامال حقوق زن و زن ستيزى همه در كشور هايكه به اصطلاح اسلامى خود را قلمداد ميكنند ، رايج است.

در حاليكه پيغمبر اكرم حضرت محمد (ص)

انقدر به زن حرمت ميكرد كه با ورود دخترش فاطمه زهرا  (س) از جا ميخاست و هم دست ان نور ديده اش را ميبوسيد و به اعراب جاهليت مى اموخت كه زن قابل احترام است زيرا قبل از ان اعراب اهليت دختران را زنده بگو ر ميكردند.

ادامه خواندن آوای زنان ماندگار است؛ نظر گذرا به کتاب آوای ماندگار زنان : نذیر ظفر

مصاحبه با مولف جوان« نذیراحمد دقیق » : مصاحبه کننده نذیر ظفر

اخیراً کتاب «خنیاگران قلم» به زیور چاپ آراسته شد که در سه دهه اخیر نظیر نداشته و مبین ابتکار جوان فرهنگی به نام ( نذیر احمد دقیق ) است.

سوال: در نخست تقاضا دارم تا در مورد خود و زنده‌گی شخصی تان مختصراً معلومات ارایه کنید.

جواب: من نذیر احمد نام دارم؛ فرزند فیض محمد استم و تخلص فامیلی‌ام ( دقیق ) است. دو خواهر دارم و یک برادر، متاهل استم و دو فرزند به نام‌های آرمان دقیق و اسراء دقیق دارم. من با فامیلم در امارات متحده عربی زنده‌گی می‌کنم و در یک شرکت تجارتی شخصی مشغول کسب و کار می‌باشم.

سوال: در چند دهه گذشته هیچ‌ یک از وزرای کلتور و فرهنگ و مسوولان ذیصلاح در مورد جمع‌بندی سوانح شعرای معاصر وطن، باوجود امکانات دست داشته عطف توجه ننموده‌اند; لذا به شما کدام انگیزه باعث چاپ و نشر کتاب (خنیاگران قلم) شد؟

ادامه خواندن مصاحبه با مولف جوان« نذیراحمد دقیق » : مصاحبه کننده نذیر ظفر

زندگینامه نذیر احمد «دقیق» نویسندهء کتاب « خُنیاگران قلم»

چه عجب زمانه‌ی است؟ آشکار نیست که درین بحبوبه چه اتفاقی رخ دادنی است؟

چه انسان‌های ظهور خواهند کرد که اسم شان را در تاریخ کشور به قوت قلم و دانش شان درج خواهند کرد؟

آیا در چنین شرایط ضیق و ناگوار هنوزهم امیدی برای ظهور شخصیت‌های ورزیده‌ای چون «نذیر دقیق» وجود دارد؟

حالا به سوانح نذیر احمد “دقیق” فرزند فیض محمد “دقیق” می‌پردازیم که به سال ۱۹۸۶م. در شهر کابل دیده به جهان گشود. کسی‌که در آوان زنده‌گی مجبور به مسافرت می‌شود و در کشمکش‌های هجرت به پاکستان لحظه‌ای از آموختن و رشدیافتن باز نمی‌ایستد؟ بدون شک که در امر فراگیری علوم نقش والدینش بارز بود, ولی از ذکاوت ذاتی نذیر نمی‌توان چشم پوشی کرد؟ 

ادامه خواندن زندگینامه نذیر احمد «دقیق» نویسندهء کتاب « خُنیاگران قلم»

خنیاگران قلم (معرف ۱۵۳ شاعر معاصر افغانستان) : نوشته – نذیر ظفر

بنام خداوند لوح و قلم

درین مقطع زمان هجوم خفاشان سیه دل بر میهن مستضعف ما باعث مسدود شدن مکاتب و دانشگاه‌ها گردیده است. قرا معلوم دوشیزه‌گانِ کشور محروم از کسب علم و دانش گردیده‌, قفل‌های تعصب بر درهایی مکاتب و دانشگاه‌ها آویخته شده که مبین اندیشه‌ی عقب گرایان تاریخ است و بدبختانه امروز بر سینه مادر وطن تیغ عناد می‌زنند.

اما اهل خرد و بینش با تقبل هزاران مشکل محیطی پیوسته در نگارش و تألیف مشغول اند.

اخیراً کتاب (خنیاگران قلم) که معرف زنده‌گی‌نامه و نمونه‌ی کلام ۱۵۳ شاعر معاصر کشور عزیز ما افغانستان است به ابتکار جوان رشید و اهل قلم محترم نذیر احمد “دقیق” به زیور چاپ آراسته گردیده که واقعاً قابل تمجید است.

ادامه خواندن خنیاگران قلم (معرف ۱۵۳ شاعر معاصر افغانستان) : نوشته – نذیر ظفر

« مسافرسیاه » مجموعه داستان از نجیب روشن : معرفی کننده؛ خالد نویسا

مجموعهٔ داستان«مسافر سیاه» نوشتهٔ نجیب روشن به دستم رسید. این مجموعه یک داستان کوتاه و دو داستان دراز دارد که انتشارات فردا آن را در ۲۰۳ صفحه چاپ کرده است. داستان‌ها بین سال‌های ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۴ نوشته شده‌اند.

در داستان دراز «بازگشت» جوانی پس از بیست سالی از خارج به کابلِ دور اول ظالبان می‌‌رود و با«دگرگونی‌های عمیق در تمامی ذرات زندگی شهری»رو‌به‌رو می‌شود: با کتابخانه‌یی‌که به مستراح مبدل شده، با لیسهٔ ملالی‌که خالی از شاگردان است و شهری‌که زمینهٔ قصاص و اختطاف و ترس و خفقان است.

   «دیدار در آخرت» روایت داستانی فرو ریختن برج‌های  دوگانگی‌ مرکز تجارت جهانیست‌که ما را با رخ درونی‌تر تروریزم رو‌به‌رو می‌کند. از نیمهٔ دوم داستان نویسنده «جنیفه»،دخترکی‌‌که در روز یازده سپتامبر کشته شده،را با مریم، دخترکی‌که در حملهٔ انتحاری در افغانستان جان خود را از دست داده، در بهشت تعقیب و تصویر می‌کند. بهشتی‌که به زعم نویسنده پر از نویسندگان و هنرمندان و فیلسوفان و حتی حیوانات گوناگون است؛ اما در آن خبری از انتحاری‌ها و تروریست‌ها نیست.

ادامه خواندن « مسافرسیاه » مجموعه داستان از نجیب روشن : معرفی کننده؛ خالد نویسا

افغانستان سرزمین حماسه وفاجعه اثر محترم میرعنایت الله سادات را چند سال قبل معرفی نموده بودم ؛ در اثر تقاضای دوستان اینک دوباره نشرگردید: نوشته ء ماریا دارو

کتاب  « افغاستان  سرزمین حماسه  و فاجعه » اثر گران بهاء  جناب محترم  میر عنایت  الله سادات  واقعیت های انکار  ناپذیر از حوادث  جامعه  ما و عوامل  تاثیر گذاری  منفی  کشور های  خارجی  بر وطن  مارا و  پادشاهان  و رهبران الی دو نیم دهه گذشته را همه  جانبه  مورد برسی  قرار داده است.                                      

     خوشبختانه  جناب  محترم سادات  کتاب با ارزش  خویش را برایم  اهدا کردند٬ جا دارد که  از این  تحفه  ذیقمیت  شان  اظهار سپاس  نمایم. 

محترم  سادات  با موشگافی  خیلی  دقیق  و صادقانه  حوادث  وطن رااز سالهای کهن  یعنی  آریانای باستان٬ خراسان دیروز  و افغانستان امروز با جزئیات  و اسناد  موثق  و معتبر داخلی  و خارجی  با تحلیل  دقیق  علمی نوشته  است .   بامطالعه  این  کتاب٬ حوادث گنگ  که  تا  هنوز  ذهن عده  از هموطنان  مارا مشکوک  نگهداشته  است ٬ روشن  میشود . وضع  رقتبار  فعلی و آینده  نا مشکوف و پوشش  از تبلیغات از جوانب  مختلف ٬ روی  واقعیتهای  وطن خاک  پاشیده  است   اما وطنداران صدیق  و قلم  بدستان راستکار  مانند جناب  سادات  وظیفه  خویش دانسته اند٬تا تمام حقایق  را بدون  در نظرداشت  ملحوظات سیاسی٬ قومی  و زبانی  برای  نسل  آینده  کشور بیان نمایند.

ادامه خواندن افغانستان سرزمین حماسه وفاجعه اثر محترم میرعنایت الله سادات را چند سال قبل معرفی نموده بودم ؛ در اثر تقاضای دوستان اینک دوباره نشرگردید: نوشته ء ماریا دارو

بجواب نوشتهء محمد عثمان نجیب در مورد شخصیت علامه سید جمال الدین افغانی: ماریا دارو

 

دوستان گرانقدر !

نوشته ء آقای محمد عثمان  نجيب در باره  هويت سیاسی  علامه  سید جمال  الدين  افغان  که در  فیسبوک منتشر کرده است  ؛ خلاف  واقعیت  های  تاریخی و هويت  اصلی علامه  سید  جمال الدین افغان  میباشد.      

 بنده  کتاب  خورشید شرق  را  بعد از  تحقيقات  چند ساله  و با معرفی  منابع  معتبر ؛ نویسندگان  آگاهی افغانستان  و سایر  کشور های  اروپایی  و آسیایی  و آفریقایی  در مورد  شناخت  و مبارزات  علامه  سید جمال  الدين  افغاني  به چاپ رسانیده  ام. 

سید  جمال  الدين  افغاني یک  دانشمند  آگاه و مبارز برجسته؛  ضد استبداد و استعمار ؛  در ولایت  کنر افغانستان  از پدر و مادر  سید  بدنیا آمده  است. 

نوشته ء  آقای   محمد عثمان نجيب  ؛ به  استناد  نقل  و قول  از یک  انگلیس  بر ضد سید جمال الدين  افغاني  میباشد.

   در  حالیکه تعداد زیاد  محققین  و نویسندگان  معروف  افغانستان  مانند (  علامه  حبیبی  در كتاب   نسب زدگان  ؛ كتاب  افغانستان در مسیر تاریخ  اثر مرحوم غبار ؛ كتاب  بیدارگر عصر  اثر جناب  استاد فاضل ؛  نوشته  های  و چشم دید  علامه محمود طرزی که در  چندین  شماره  سراج  الاخبار منتشر گردید ؛  مرحوم استاد  احمد جاويد؛ ا پروفیسور عبدالله بختانی  «خدمتگار»  خواجه  بشير  انصاری؛ استاد دکتور عبدالغفور روان  فرهادی ؛  دكتور  عنایت الله  شهراني ؛ استاد  خليل  الله  خلیلی ؛…. و سایر  نویسندگان و  . شعرای شرق  و غرب بخصوص  نویسندگان  مصر ؛ سوریه؛ عراق ؛ و ترکیه )  همه  از شخصیت  مبارز و ضد استعمار « سید جمال الدین » را توصیف کرده اند.   

مرحوم  سید  جمال  الدين  افغان  در عصر  میزیست که  استعار  انگلیس  در آسيا و آفريقا بطور وسیع  نفوذ کرده بود ؛ انگلیس با توطَه ء دول  تحت  نفوذ  خود سیدرا کشور  به  کشور  تبعید  می کرد زیرا  سید جمال الدين  جنبش  های  آزادی  خواهی  را در کشور های  تحت  استعمار  توصیه  و تحریک  میکرد .  

سید  جمال الدین  که  جز  یک  قلم  و زبان گویا   چیزی  دیگری  نداشت ؛ چرا  انگلیس  از وی  میترسید؛  وسایه وار  تعقيب  میکردند تا  بالاخره   زبان  گویای  او را  هم بریدند.

افسوس  که چنین  یک شخصیت  مبارز  و آزاديخواه  مورد  این گونه   نقد  نادرست قرار میگیرد.               

اکثر  اقدامات و پیشرفت ها  امیر  شیرعلی  خان  مانند : « ایجاد اولین  نشریه  شمس النهار ؛ ایجاد داگی  خانه « پسته » رفع  کار  بیگاری  و ايجاد مركز  نظامی  شیرپور  ؛ نظم  نظام  و لباس  نظامی  و غیره  و غیره  همه  از طرح  پلان  و نظریات علامه  سید  جمال الدين  افغاني میباشد که وی  قبل از  سفرش  از  افغانستان برای  امیر  شیرعلی  خان سپرده بود.  

دوستان  محترم که  علاقمند تفصیل  بیشتر  باشند می توانند کتاب  خورشید  شرق را در سایت  ماريا دارو  داد کام ) 

       ( همیشه  در دسترس  میباشد  ؛ مطالعه فرمایند. 

www.mariadaro.com

یاد آشیان ؛مجموعه شعریست از استاد محمد اسحاق ثنا : ماریا دارو

این دفترچه شعر در شهر ونکوور کشور کانادا تازه بچاپ رسیده است؛ که شامل غزل ؛ چهار بیتی و دوبیتی ها میباشد ؛ همه اشعار بیاد آشیان و از سخن دردناک دل شاعر ی که سینه اش از فراق وطن بسوز آمده وآنرا در صحفات مختلف چو مروارید مزین ساخته است. زمانیکه مجموعه را باز کردم چشمم به نوشته پُر محتوای جناب محترم دکتور سید محمد لبیب استاد دانشگاه و محقق نستوه ؛ شاعر ذواللسانین افتاد که جناب شان با حوصله مندی تک تک سروده های میان دوپشتی این مجموعه را مطالعه و تصبره نموده است. پشتی این مجموعه با ترسم درخت تنومند که در شاخچه ان یک پرنده بی اشیان برایش لانه ساحته ؛ بشکل بسیار هنرمندانه توسط جناب محترم بشیر رحیمی طرح شده است .

همچنان جناب رحیمی در صفحه بندی این مجلد نیز همکاری کرده است . درپشتی چهارم فوتوی جناب ثنا با ذکر شعری که سرده است ؛ طبع شده است :

توخنجر ه ی صدای من باش

بکشای لب و نوای من باش کن

ادامه خواندن یاد آشیان ؛مجموعه شعریست از استاد محمد اسحاق ثنا : ماریا دارو

واژه ها و ریشه ها( کتاب به زحمات آقای همایون باختریانی درین اواخر به زیور چاپ آراسته گردید): نوشته فیض الله ایماق


لغتنامۀ «واژه ها و ریشه ها» نوشتۀ فرهنگی ساعی و پر کار آقای همایون باختریانی درین اواخر به زیور چاپ آراسته گردیده و به دسترس فرهنگیان عزیز قرار گرفته است. مؤلف در حدود هزار واژهی گویشی و عامیانۀ مردم کابلزمین را که ظاهراً این لغات و اصطلاحات بی معنی و خالی از ارزش های ادبی جلوه مینماید به تحلیل و بررسی گرفته است.

آقای باختریانی با انجام این کار معنا و مفهوم بسیاری از عبارات، واژه ها و کلمات گویشی کابلزمین را با استفاده از منابع و مأخذ ممکن و میسر مطابق با معیار های علمی- پژوهشی شرح و توضیح نموده است. حوزۀ کار مؤلف بر دو ساحۀ ریشه یابی و رد یابی متمرکز بوده و آن عده از واژگان که دخیل یا قرضی ثابت گردیده اند؛ تنها به ردیابی آنها پرداخته شده که منشا از کدام زبان مجاور یا دور دست داشته است. مانند: «ریکشا» که منشا جاپانی دارد و یا «سماوار» که منشا روسی دارد یا «غجم و غجمک» که منشا ترکی دارد و یا «گدود» که منشا هندی دارد و به همین منوال. تعداد دیگر که خاستگاه شان حوزۀ زبانی خود ما بوده به

ادامه خواندن واژه ها و ریشه ها( کتاب به زحمات آقای همایون باختریانی درین اواخر به زیور چاپ آراسته گردید): نوشته فیض الله ایماق

مژده مژده ( انتشارات شاهمامه Shahmama Publishings ) کوتاه سرایی پیشگامان آن ؛ اشعار استاد پرتو نادری را تقدیم کرد.

دست‌اندرکاران انتشارات شاهمامه افتخار دارند که «کوتاه‌سرایی و پیش‌گامان آن»، اثر گرانبهای پژوهشی استاد پرتو نادری برای بار نخست از این نهاد در هالند به چاپ میرسد.

با ابراز سپاس از استاد گرانمایه به خاطر اعتماد شان و پذیرفتن پیشنهاد مان برای چاپ این کتاب ارزشمند از انتشارات شاهمامه.

ادامه خواندن مژده مژده ( انتشارات شاهمامه Shahmama Publishings ) کوتاه سرایی پیشگامان آن ؛ اشعار استاد پرتو نادری را تقدیم کرد.

سنگ خام نجراب: پوهاند غلام بهاوالدین صافی

در شمالی-شمال کابل، هرگاه به نجرابی‌ها طعنه بزنند، آنها را سنگ خام خطاب می‌کنند. اینکه چرا آنها را سنگ خام خطاب می‌کنند، تصمیم گرفتم تا در اینجا صادقانه تو‌ضیح بدهم. 

نظر به شواهد موثق تاریخی، امیر حبیب الله خان فرزند امیر عبدالرحمن خان علاقه‌ فراوان به شکار حیوانات، همبستری با زنان زیبا و استفاده‌ی جنسی از کنیزان حرمسرا داشت. او در حرامسرای خود واقع در محوطه‌ کنونی وزارت امور خارجه‌، دهها زن و کنیز زیبا را نگهداری می‌کرد. امیرِ عیاش و زنباره، بر علاوه‌ زنان وطنی، زنان بخارایی، روسی، شیرازی و حتی زنان هندی و اروپایی داشت و همه‌ی آنها به اساس نوبت و در زیر یک سقف مصروف خدمات جنسی برای امیر حبیب الله خان بودند. 

امیر هر گاهی که به ولایات و ولسوالی‌های افغانستان سفر می‌کرد، حاکم و یا ملک منطقه وظیفه داشت تا خوراک جنسی امیر را آماده کند. امیر نیز سخاوتمند بود و هرگاه از دختران/کنیزان خوشش می‌آمد، به حاکم و ملک منطقه پاداش فراوان می‌داد و گاهی دختران زیبا را به حرمسرای مرکزی خویش در کابل نیز می‌فرستاد. البته در آن زمان جلب نظرِ مساعد امیر حبیب الله خان نیز خیلی مهم بود و مناطقی که دختران شان به حرمسرای امیر انتخاب می‌شدند، احساس غرور و افتخار می‌کردند. آن‌ها نه‌تنها مورد توجه‌ امیر حبیب الله خان قرار می‌گرفتند، بلکه مورد احترام خاصِ درباریان نیز قرار داشتند. (سرور سلطانه بیگم مادر شاه امان الله خان نیز از جمله کنیزان حرمسرا بود).

ادامه خواندن سنگ خام نجراب: پوهاند غلام بهاوالدین صافی